Кламер БГ - Новини: Джокович детронира Рафаел Надал от трона на "Ролан Гарос"

Джокович детронира Рафаел Надал от трона на "Ролан Гарос"

Спорт

|
Четв, 04 Юни 2015г. 11:17ч.
Джокович детронира Рафаел Надал от трона на "Ролан Гарос"

Кралят на "Ролан Гарос" Рафаел Надал беше детрониран от трона си навръх 29-ти си рожден ден от Новак Джокович.

В четвъртфинален мач на Откритото първенство на Франция по тенис първата ракета в световния тенис успя да отстрани "краля на клея" със 7:5, 6:3, 6:1. Гладиаторската битка между двамата продължи 2 часа и 26 минути на централния корт "Филип Шатрие".

Това беше едва второ поражение за Надал в Париж от общо 11 участия на "Ролан Гарос", като балансът му в надпреварата вече е 70 победи срещу 2 загуби. Испанецът беше губил мач в Париж единствено през 2009 г. от Робин Сьодерлинг на осминафинал.

За Джокович това е първа победа срещу Надал в турнир от "Голямата четворка" след епичния финал между двамата на Откритото първенство на Австралия през 2012 г.

За Рафаел Надал неуспеха му коства завоюването на десета титла от турнира, с което щеше да стане първият тенисист в "Оупън ерата" и вторият в историята на спорта с 10 титли от една и съща надпревара от Големия шлем. Единствената, която го е постигала, е Маргарет Корт.

За 28-годишния Новак Джокович се открива възможността най-после да вземе първия си трофей на клея на "Ролан Гарос", което ще му донесе и кариерен Голям шлем. Сърбинът се намира в изключителна форма от началото на годината, като от турнира в Дубай през февруари не е губил финал, а балансът му до момента е 39 победи срещу 2 загуби.

На полуфинала Джокович очаква британеца Анди Мъри, победил испанеца Давид Ферер с 3:1 (7-6(4), 6-2, 5-7, 6-1). Сърбинът намира място сред най-добрите четирима в Париж за седми път в своята кариера.

Освен че развали рождения ден на Надал, Джокович записа 21-вия си успех срещу испанеца от общо 44 двубоя. Той си "отмъсти" на Рафа за загубения финал на "Ролан Гарос" през миналата година. Тогава сърбинът отстъпи с 6:3, 5:7, 2:6, 4:6. Джокович със сигурност ще остане номер 1 в световната ранглиста и след края на турнира, докато Надал ще се срине до номер 10 - най-лошото му класиране от април 2005 г. насам.

Статистиката от двубоя Джокович-Надал е категорично в полза на сърбина. Ноле завърши мача с 3 аса и без двойни грешки, докато Рафа също взе 3 сервиса, но допусна и две двойни грешки. Сърбинът имаше сериозно преимущество по отношение на печелившите удари - 45 срещу само 16 за испанеца. Двамата тенисисти направиха по 30 непредизвикани грешки.

mediapool.bg