Кламер БГ - Новини: Корупционният възел във ФИФА се разплита

Корупционният възел във ФИФА се разплита

Спорт

|
Четв, 04 Юни 2015г. 11:47ч.
Корупционният възел във ФИФА се разплита

Скандалните практики във ФИФА под ръководството на Сеп Блатер продължават да излизат наяве. Бившият генерален секретар на КОНКАКАФ (футболната конфедерация на Северна и Централна Америка и Карибски басейн) и бивш член на изпълкома на ФИФА Чък Блейзър е признал, че са взимани подкупи при избора на домакинствата на световните първенства през 1998 година – във Франция и през 2010-а – в Южна Африка.

Бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър, който е сред основните разследвани в скандала, пък обяви, че ще разкрие мащабни корупционни практики във футболната асоциация.

Уорнър обяви, че се страхува за живота си, но ще каже всичко. Той накарал адвокатите си да се свържат с разследващите в родината му и извън страната.

"Блатер много добре знае защо падна. Ако някой друг също знае, това съм аз", каза Уорнър.

Журналистът на Скай Спортс Брайън Суонсън пък пусна в социалната мрежа Туитър признания на привлечения като информатор на ФБР Блейзър.

"Аз и други членове на изпълкома на ФИФА се съгласихме да вземем подкупи за избора на Южна Африка за домакин на Световното първенство през 2010-а година. Аз спомогнах да бъдат раздадени подкупи при избора на страната-домакин на Световното първенство през 1998-а година", заявил Блейзър, цитиран от репортера.

Блейзър е помогнал да се вземат подкупи и от Мароко, която също е претендирала за домакин на Мондиал 1998-ма.

Американският информатор също така разкрива аналогични случаи при избора на домакин на Златната купа на КОНКАКАФ през 1996-а, 1998-а, 2000-а, 2002-а и 2003-а година.

В същото време стана ясно, че разследването на ФБР за подкупи и корупция във ФИФА включва и проверка на начина, по който Русия и Катар са получили домакинствата на Световните първенства през 2018-а и през 2022 година.

Русия и Катар обаче отхвърлиха твърденията. Според източник на Ройтерс от правосъдната система на САЩ проверката на двете успешни кандидатури ще бъде направена извън рамките на текущото разследване.

На 27-и май в Цюрих бяха задържани седем високопоставени чиновници на ФИФА по подозрения в корупция. Предполага се, че те ще бъдат екстрадирани в САЩ, където ще им бъдат повдигнати обвинения.

Заподозряните и арестувани до момента лица "са използвали банкови структури на САЩ" за получаване и прехвърляне на незаконно получените средства.

По информации на Си Ен Ен пък Блейзър е ключова фигура в разследването. Подозренията върху него паднали, след като дълго време не е плащал данъци върху доходите си и сега се е сблъскал с перспективата да бъде осъден на сериозен срок лишаване от свобода.

"За да се спаси и да облекчи съдбата си, той е станал информатор, който предоставя документи и аудиозаписи от срещи с колегите си от ФИФА, които доказват нечистоплътни машинации", се казва още в информацията на Си Ен Ен.

mediapool.bg