Кламер БГ - Новини: Джкович ще спори с Дел Потро за титлата от US Open

Джкович ще спори с Дел Потро за титлата от US Open

Спорт

|
Съб, 08 Септ 2018г. 14:36ч.
Джкович ще спори с Дел Потро за титлата от US Open

Новак Джокович срещу Хуан Мартин дел Потро е финалът в тазгодишния US Open. Сръбският тенисист достигна до 23-ия си финал в турнирите от Големия шлем след 6:3, 6:4, 6:2 в мач с японеца Кей Нишикори.

Аржентинецът Дел Потро се класира на финала, след като победи настоящия шампион Рафаел Надал. Надал се отказа заради контузия след 7:6 (3), 6:2 в полза на Дел Потро.

Джокович успя да победи Нишикори за 2.22 часа игра. Сръбският тенисист имаше 17 точки за пробив, като реализира четири от тях - една в първия, една във втория и две в третия сет. Той не допусна нито един пробив.

Сръбският тенисист записа 13-а поредна победа срещу Нишикори и общо 15-а в 17 срещи помежду им.

Дел Потро стигна до мача за трофея в Ню Йорк за втори път след 2009 г., когато спечели турнира.

Първият сет от полуфиналния му мач с Надал беше много оспорван. Той беше решен в тайбрек, който Дел Потро успя да спечели. Във втората част обаче стана ясно, че Надал има проблеми с крака. Наложи се и намесата на физиотерапевт, но в крайна сметка Надал реши да се откаже от срещата. По-късно той обясни пред медиите, че не се чувствал добре и нямало смисъл да изиграе още един сет, в който не може да предложи тенис на високо ниво.

Рафаел Надал се отказа от мача с Дел Потро след два загубени сета и контузия.

В дамския финал, който ще е тази вечер, ще се срещнат американката Серена Уилямс и сензацията от Япония Наоми Осака. 37-годишната американка ще се опита да прибави още една титла от Големия шлем към 37-те, които вече има.

Уилямс се класира на финала след победа над латвийката Анастасия Севастова 6:3, 6:0. Американката записа една от най-убедителните си победи през годината и на втори пореден турнир от Шлема ще играе финал.

Серена Уилямс достигна поредния си финал от Големия шлем, след като преди година стана майка.

"Това е невероятно, защото преди година буквално се борех за живота си след раждането. След това всеки ден благодаря, че съм жива и че мога да се наслаждавам на това, което правя най-добре – да играя тенис. Няма значение какво се случва в мачовете, аз съм доволна и се считам за победител", каза Уилямс след мача със Севастова.

За 37-годишната американка това ще е 31-и финал в турнири от Големия шлем и първи в Ню Йорк от 2014 г. Със срещата за титлата тя ще стане третата най-възрастна жена, която ще участва във финал в Откритата ера. Ако спечели, ще е най-възрастната шампионка, подобрявайки собствения си рекорд от Australian Open 2017.

Съперничката на Уилямс на финала – Наоми Осака, е първата японка, която се класира на финал в турнир от Големия шлем. Досега 20-годишната тенисистка никога не беше преодолявала четвърти кръг в четирите най-големи надпревари. Тя обаче успя да победи на полуфинала миналогодишната финалистка Медисън Кийс с 6:2, 6:4.

Наоми Осака е първата японка, достигнала финал на турнир от Големия шлем.

"Искрено се надявах да срещна Серена на финала, защото тя все пак е Серена Уилямс. За всяка една тенисистка е мечта да играе срещу нея, при това във финал", каза японката.

mediapool.bg