Кламер БГ - Новини: Волейболистите ни започнаха Мондиала с чиста победа над Финландия

Волейболистите ни започнаха Мондиала с чиста победа над Финландия

Спорт

|
Пон, 10 Септ 2018г. 11:16ч.
Волейболистите ни започнаха Мондиала с чиста победа над Финландия

Националният отбор на България по волейбол започна участието си на Световното първенство, на което сме домакини заедно с Италия, с категорична победа над Финландия.

Отборът, воден от Пламен Константинов, надделяха над скандинавците с 3:0 (25:21, 25:19, 25:22) в първия си мач от Група D, изигран пред близо 5000 привърженици във варненската зала "Конгресна".

Националният селекционер започна с оптималния състав Георги Сеганов, Николай Учиков, Тодор Скримов, Валентин Братоев, Николай Николов, Виктор Йосифов и либерото Теодор Салпаров.

Най-полезен за българския тим бе Братоев с 15 точки (3 аса и 52% ефективност в атака). Николай Учиков (1 блок и 44% ефективност в атака) и Тодор Скримов (55% ефективност в атака) добавиха съответно по 12 и 11 точки за успеха. За "Суоми" Урпо Сивула завърши със скромните 10 точки (2 блока, 2 аса и 29% ефективност в атака).

В следващия си двубой българските волейболисти излизат срещу Иран – в четвъртък от 20.30 часа. Финландия пък ще играе срещу Куба в петък от 17.00 часа.

"Като резултат – няма по-добро. Търсехме чиста победа. От там-насетне няма да говорим за моменти, които ще изчистваме. Подценихме някои ситуации. Оставихме поне два-три пъти финландците в играта, най-вече в третия гейм. Това са слабости, които по-опитен отбор няма да ни прости и да се обърне мачът. Иначе – добро начало", коментира след победата Пламен Константинов.

"Има предстартова треска. От мач на мача трябва да стабилизираме и да изчистваме играта си. Стартът ти зависи колко ти позволи съперникът. Трябва да сме по-агресивни пред нашата публика. Трябва да демонстрираме, че сме домакини и сме уверени. Може да се получи голяма разлика в началото на мача. Нямаме почивка, ще гледаме анализа на отбора на Иран. Ще гледаме някои особености с техния разпределител и слабостите на техния блок", добави националният ни селекционер.

Либерото ни Теодор Салпаров отбеляза, че следващият ни съперник е най-добрият азиатски отбор в момента.

"Те са в топ осем на света. И те са тежък съперник, имат неудобен сервиз, имат страхотен разпределител, играят добре в защита. Много добре са подредени и се надявам с нашата невероятна публика да победим. Трябва да излизаме концентрираме и да си вземем мачовете", каза Салпаров.

Другият домакин на Мондиала – Италия, също започна с уверена победа с 3:0 (25:20, 25:21, 25:23) над Япония. Първият мач от Група А се игра пред над 11 000 зрители на открито на "Форо Италико".

mediapool.bg