Кламер БГ - Новини: Дефицит в аптеките на основни лекарства срещу Covid-19

Дефицит в аптеките на основни лекарства срещу Covid-19

България

|
Нед, 08 Ноем 2020г. 14:02ч.
Дефицит в аптеките на основни лекарства срещу Covid-19

Налице е дефицит в аптеките на три основни групи лекарства за домашно лечение срещу Covid-19, стана ясно от изказване на председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред "Нова телевизия".

"За съжаление, вече започнаха да се появяват някои дефицити и те са пряко свързани с Covid-19 заболяването. Открояват се три групи лекарства, които в по-голяма или в по-малка степен са дефицит. На първо място са антитромботичните лекарства, които се използват активно и в болнична обстановка, и за домашно лечение. Например "Фраксипарин", например "Клексан", обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Въпросните лекарства намаляват риска от образуване на повече тромби в кръвта.

"Другата група, която също се използва за това заболяване, са кортикоидите. Международното им име е например "Дексаметазон". Те се използват много активно. При тях също се оформя дефцит, който се надявам да е временен", добави Костов.

Кортикостероиди се предписват, когато имунитетът изнемогва и реагира неадекватно. Те предпазват от свърхактивна имунна реакция, казват пулмолози, цитирани от "Нова телевизия". Препоръчват на личните лекари да не ги предписват твърде рано, защото при по-леко болни може повече да навредят, отколкото да помогнат. Ако не са навременни, подискайки имунитета, ще задържат вируса по-дълго време в организма.

"Третата група лекарства, при които мисля, че проблемът е по-малък, защото са много взаимозаменяеми, има много синоними, са антибиотиците. Антибиотици липсват в момента. Два-три основни антибиотика липсват, но те са заменими, така че там проблемът не е голям", смята Костов.

Според Асоциацията на собствениците на аптеки причината за дефицита на тези лекарствени продукти не е презапасяване. "Те се предписват само с рецепта и бързото им изчерпване се дължи просто на бързо нарастващия брой на заразени, които се лекуват у дома. Болниците са добре снабдени с тези лекарства", посочи още Николай Костов.

mediapool.bg