Кламер БГ - Новини: Полицаите протестираха за 30% ръст на заплатите

Полицаите протестираха за 30% ръст на заплатите

България

|
Нед, 08 Ноем 2020г. 16:04ч.
Полицаите протестираха за 30% ръст на заплатите

Полицейски служители от цялата страна протестираха в столицата на днешния си професионален празник. Те се събраха в градинката между Министерството на вътрешните работи и църквата "Св. Седмочисленици". Впоследствие организираха протестно шествие, което премина покрай Министерството на финансите и стигна до сградата на парламента, където доскоро се провеждаха антиправителствените протести.

Протестът се организира от Синдикалната федерация на служителите в МВР и в него участваха като гости и представители основните синдикати в страната.

Протестиращите попитаха на коя линия е МВР и на коя линия смята правителството, че е МВР. "Не сме съгласни да ни изключват от първа линия", каза председателят на синдикалната организация Валентин Попов, който напомни работата на служителите на гранично-контролния контрол, на КПП-та на изходите и входовете на градовете през пролетта и полицейските служители, проверяващи карантинираните. Попов посочи, че и полицаи, които днес са на работа, подкрепят колегите си, събрали се да протестират с включени сигнални лампи на служебните си автомобили.

От синдикалната организация заявиха, че не са доволни от обещаното увеличение на заплатите от 15% и напомниха, че на други администрации в страната възнагражденията са повишени с 30% с мотива, че са на първа линия в борбата с коронавируса.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски коментира пред журналисти пред сградата на МВР, че и професионалното, и политическото ръководство на МВР, а и правителството е категорично, че МВР е на първа линия. Той отбеляза, че 30-процентно увеличение е дадено на администрации, които са с изключително ниско начално заплащане към онзи момент.

"Нашите преговори за увеличение на заплатите започнаха веднага след юли, когато се договаря бюджетът на цялата държава. Категорично трябва да се увеличат заплатите на полицаите, но това е въпрос на възможности на самата държава - на финансовите разчети, на ситуацията, в която в момента се намира цялата страна", каза още Валентин Попов. Министърът посочи, че са в непрекъснати разговори с финансовото министерство. Реално разчетът към момента, който е направен, е за увеличение с 15%, но това е към основната заплата, а добавките като клас прослужено време и др. могат да се увеличат и с повече, каза Терзийски.

По думите на министъра повишаването на заплатите с 15% ще струва на бюджета 231 млн. лв. Освен това ще има допълнително 65 млн. лв. за извънреден труд. По думите му правителството осигурява сума от около 300 млн. лв. за допълнителни плащания за служителите на МВР през 2021 г.

По-рано сутринта премиерът Бойко Борисов поздрави във Фейсбук полицаите за професионалния им празник и честити на имениците, които празнуват на Архангеловден.

"На професионалния празник на полицаите искам да им благодаря, че в тези тежки месеци заедно с лекарите са нашата най-силна опора. Преживяха и изтърпяха много. Винаги бяха на първа линия срещу вируса, където рискът е най-голям. Далеч от дома и семейството. Но дори и за миг не отстъпиха. Дори когато бяха атакувани от провокатори. Пожелавам им здраве и сили, за да продължим заедно да се борим срещу престъпността и контрабандата. Полицаите имат моето огромно уважение и ангажимент непрекъснато да подобряваме условията им за работа", написа Борисов във Фейсбук.

mediapool.bg