Кламер БГ - Новини: Десетки хиляди жени на протест срещу "бразилския Тръмп"

Десетки хиляди жени на протест срещу "бразилския Тръмп"

Свят

|
Нед, 30 Септ 2018г. 17:49ч.
Десетки хиляди жени на протест срещу "бразилския Тръмп"

Десетки хиляди, огромната част от които жени, излязоха в събота по улиците на големите градове в Бразилия. Те взеха участие в протести срещу крайнодесния политик и фаворит за спечелването на президентските избори на Жаир Болсонаро, определян като "бразилския Тръмп".

Участничките в акцията носеха плакати с надписи Ele Nao ("не той").

Бившият армейски капитан, който води в социологическите проучвания с подкрепа от 28 процента преди първия тур на 7 октомври на президентските избори, предизвика възмущения с изказванията си, смятани за сексистки, расистки и хомофобски.

Демонстрантите излязоха на шествия в Рио де Жанейро и Сао Пауло вчера следобед, развяваха знамена и скандираха срещу всяващия разделение кандидат. "Не бих могла да бъда приятелка с някой, който подкрепя човек (като Болсонаро), който е расист, хомофоб и женомразец", каза участничка в протеста в Сао Пауло.

Болсонаро едва оцеля след нападение с нож по-рано този месец. Вчера сутринта той бе изписан от болницата в Сао Пауло и отлетя за Рио. В социалните мрежи бяха публикувани видеа, на които някои от пътниците в самолета скандират "Легенда", а други освиркват крайнодесния политик.

"Най-сетне съм у дома със семейството си в уюта на нашия дом. Няма по-добро чувство! Прегръщам ви силно всички", написа Болсонаро в Туитър.

Бившият армейски офицер, който изразява възхищение от военната диктатура 1964-1985 г., си спечели подкрепата на мнозина с твърдолинейната си позиция срещу престъпността и с неопетнената от обвинения в корупция кариера.

"Никога не съм чувала да казва нещо лошо за жените", казва обаче 39-годишна негова симпатизантка на митинг в подкрепа на Болсонаро в Рио де Жанейро. "Той е против изнасилванията, наркотиците и подкрепя семейството. Имам две дъщери и искам най-доброто за тях", добави тя.

Въпреки това Болсонаро не се радва на подкрепа сред жените, което може да му създаде проблеми във вота. Той стана фаворит на инвеститорите, тъй като в предизборната си кампания се представя като защитник на свободния пазар.

Най-вероятният му съперник на балотажа на 28 октомври ще бъде левият кандидат и бивш кмет на Сау Пауло Фернандо Адад, който се подкрепя от 22 на сто от бразилците.

mediapool.bg