Кламер БГ - Новини: Жена е спасена от руините два дни след труса, взел 832 жертви в Индонезия

Жена е спасена от руините два дни след труса, взел 832 жертви в Индонезия

Свят

|
Нед, 30 Септ 2018г. 19:52ч.
Жена е спасена от руините два дни след труса, взел 832 жертви в Индонезия

Жена беше спасена от руините на рухнала хотелска сграда повече от 48 часа след опустошителното земетресение на индонезийския остров Сулавеси, което взе 832 жертви.

Тя е била открита между бетонни развалини и леглото си на втория етаж на хотел "Роа-Роа" в град Палу, един от най-тежко засегнатите от петъчното земетресение, каза началникът на спасителната операция пред местната телевизия "Компас". "За щастие, тя е била предпазена от матрака и така е оцеляла", заяви той. По думите му жената е била в състояние да отговаря на въпроси.

По-рано през деня говорител на националната служба за реакция при бедствия заяви, че вероятно около 60 души все още са под развалините на седеметажния хотел.

Спасителните екипи се опитват да извадят 15-годишно момиче, което е под развалините на дома си в село в района на Палу. Майката на момичето и друга негова роднина са загинали.

Индонезийската служба за реакция при бедствия заяви, че от здравни съображения в Палу жертвите ще бъдат погребвани в общи гробове.

Към момента на бедствието в Палу е имало 61 чужденци, повечето от тях не са в неизвестност. Предполага се, че един южнокореец е под развалините на хотел "Роа-Роа". В неизвестност са трима гости от Франция и един от Малайзия. Оцелелите ще бъдат евакуирани в град Макасар, намиращ се също на Сулавеси.

Индонезийският президент Джоко Видодо заяви, че на спасителите им е трудно да откриват пострадали, защото има недостиг на тежка техника, предаде Асошиейтед прес. Властите пренасочват към засегнатите райони още тежки машини, каза той и изрази надежда, че до довечера те ще са пристигнали.

Джоко Видодо посети град Палу, където заяви, че има недостиг на гориво, електричество - и храна, защото повечето магазини остават затворени. Той добави, че държавата доставя припаси по въздух и призова жителите на Палу да останат там, за да помогнат на региона да се възстанови възможно най-бързо.

В петък вечерта земетресение с магнитуд 7.5 предизвика приливни вълни, високи до шест метра.

Засега официално потвърдените жертви на унищожителното земетресение и последвалите вълни цунами са 832, но броят им може да нарасне. Много хора са затрупани под останките от срутилите се в петък сгради, а затворници успяха да избягат в суматохата от частично разрушения затвор, предадоха световните агенции в неделя.

Засегнатият от труса с

магнитуд от 7.5 регион

се е оказал по-голям от първоначално смятаното, каза на пресконференция Сутопо Нугрохо, говорител на националната служба за справяне с бедствия.

По думите му най-много са убитите в град Палу. Там все още има множество затрупани хора и спасителите копаят буквално на ръка в търсене на оцелели и имат спешна нужда от включването на техника в разравянето на останките от сградите.

Освен това над сто затворника са успели да избягат от затвора в Палу. Задържаните поискали да бъдат освободени заради труса, а след като това им било отказано вдигнали бунт, подпалили заведението, а докато полицията се притече на помощ на надзирателите, стотина души успели да избягат. В момента управата на затвора също изпитва трудности да опази затворниците в частично разрушената сграда.

Вероятно броят на жертвите ще се увеличи, защото още няма данни за пораженията в град Доггала, добави Нугрохо.

Досега съобщеният брой на жертвите бе 420, но е възможно да достигне и няколко хиляди.

Властите в Индонезия обявиха, че ще отделят над 37 млн. долара за пострадалите от земетерсението, което удари острова в петък. Ранени бяха стотици хора, а десетки хиляди бяха принудени да напуснат домовете си заради последвалите над 170 вторични трусове.

Европейската комисия информира, че е отпуснала незабавна помощ от 1.5 млн. евро за осигуряване на храна, вода, временни убежища и медикаменти за пострадалите от труса. Вече в района на бедствието са изпратени европейски експрети, които да координират предоставянето на помощта от Брюксел.

Сигнапур също обяви, че изплаща свои спасителни екипи, които да се включат в акциите по издиврането на оцелели.

САЩ и Турция декларираха готовност да окажат помощ за преодоляване на щетите от бедствието. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган написа в Туитър, че се моли за "нашите братя и сестри, които загинаха при земетресението". Той пожела скорошно оздравяване на ранените.

За душите на загиналите каза, че се моли и папа Франциск.

mediapool.bg