Кламер БГ - Новини: Десантис е фаворит за президентска номинация на републиканците

Десантис е фаворит за президентска номинация на републиканците

Свят

|
Четв, 15 Дек 2022г. 15:24ч.
Десантис е фаворит за президентска номинация на републиканците

Рон Десантис

Губернаторът на Флорида Рон Десантис е значително по-висок от този бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, показва социологическо проучване на подкрепата за потенциални кандидати за президентската номинация на Републиканската партия, публикувано в "Уолстрийт джърнал", цитиран от БТА.

Десантис получава подкрепата на 52%, докато Тръмп има подкрепата на само 38% от потенциалните гласоподаватели на предварителните избори на Републиканската партия.

Тръмп води сред хората, които се описват като "много консервативни" и тези, които нямат висше образование. Десантис има преднина сред гласоподавателите, които се описват като "донякъде консервативни" и тези, които имат висше образование.

По данни от проучването 86% от републиканците дават положителна оценка на Десантис, което е значително повече в сравнение със 71%, които оценяват положително Тръмп. Проучването е обхванало около 1500 гласоподаватели и максимално допустимата грешка е 2.5%.

По-рано проучване на Съфолкския университет и "Ю Ес Ей тудей", показа, че Десантис води пред Тръмп с 23 процентни пункта сред гласоподавателите, които подкрепят или клонят към подкрепа на републиканците.

И двете проучвания разглеждат варианта за индивидуален сблъсък с Десантис, въпреки че на първичните избори вероятно ще има множество кандидати. Трудно е да се предвиди как участието на другите кандидати в надпреварата би повлияло на подкрепата за Тръмп и Десантис, посочва ДПА.

mediapool.bg