Кламер БГ - Новини: Русия ще направи нов опит да стигне до Киев, според командващия украинската армия

Русия ще направи нов опит да стигне до Киев, според командващия украинската армия

Свят

|
Четв, 15 Дек 2022г. 19:24ч.
Русия ще направи нов опит да стигне до Киев, според командващия украинската армия

ген. Валерий Залужний

Русия готви 200 000 войници за ново настъпление срещу Киев през февруари, смята главнокомандващият на Украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужний в интервю за новия брой на списание "Икономист".

"Руската мобилизация проработи. Не е вярно, че техните проблеми са толкова ужасни, че тези хора няма да се сражават. Те ще се сражават. Царят им заповяда да отидат на война и те отиват на война. По наши оценки, те имат резерв от 1.2-1.5 милиона човека... [Сега] руснаците готвят около 200 хиляди нови войници. Аз не се съмнявам, че те ще предприемат още един опит да стигнат до Киев", казва Залужни.

Според него следващата фаза на войната ще започне догодина, с много по-активни бойни действия: "В най-добрия случай през март, в най-лошия – в края на януари".

Украинските въоръжени сили в момента имат три основни задачи: да запазят сегашните граници, да натрупат резерви за следващия етап на войната и да обезпечат армията със системи за противовъздушна отбрана, включително за да могат да защитават и гражданската инфраструктура на Украйна.

"Мисля, че балансираме на тънка граница. Ако [енергийната система] бъде разрушена....тогава жените и децата на войниците ще започнат да замръзват. И представете си тогава как ще се чувстват бойците? Без вода, светлина и отопление, може ли да се говори за подготовка на резерви за продължаване на бойните действия?"- пита риторично украинският главнокомандващ.

В същото време той е уверен, че Украйна ще може да си отвоюва териториите, които Русия окупира след началото на войната. По думите му украинската армия готви значима операция, но са й необходими допълнително 300 танка, 600-700 бойни машини за пехотата и 500 гаубици.

По-рано стана известно, че украинците планират четвърто контранастъпление, за да прекъснат пътищата на снабдяване към Крим и да изхвърлят руския флот от Азовско море. Гуляйполе и зае позиции на 100 км от Мелитопол, писа "Форбс".

Според Валерий Залужни, въпреки липсата на перспективи, Русия няма да сложи край на войната: "Западни източници казват, че главнокомандващият руската армия в Украйна генерал Сергей Суровикин винаги е гледал на това като на дългосрочен конфликт" .

Според него в началото на 2023 г. Русия може да започне настъпление от Донбас на изток, от юг или от Беларус. "Подготвят се боеприпаси, не много добри, но все пак....Бойният потенциал ще бъде много, много по-нисък, дори Путин да набере още 1 милион души в армията....това пак няма да доведе до желания резултат", отбелязва Залужни.

mediapool.bg