Кламер БГ - Новини: Депутатска торта провокира сблъсък между младежките "отбори" на БСП и ГЕРБ

Депутатска торта провокира сблъсък между младежките "отбори" на БСП и ГЕРБ

България

|
Пон, 09 Юли 2018г. 15:54ч.
Депутатска торта провокира сблъсък между младежките "отбори" на БСП и ГЕРБ

Тортата на народен представител от ГЕРБ даде искрата, от която пламна задочна схватка между младежките организации на БСП и ГЕРБ, които показаха умело владеене на техниките, прилагани от "старши" отборите им в парламента. Сблъсъкът започна през уикенда и продължи в понеделник, което пък успешно запълни липсата на разправии между ГЕРБ и БСП в самото Народно събрание, чийто първи работен е в сряда.

Всичко тръгна от рождения ден на хасковския депутат от ГЕРБ Георги Станков, който отбеляза празника си с торта, въплъщаваща по забележителен начин въжделенията и идеологията на съвременния български политик.

Тортата представлява композиция от захарни пачки евро, депутатската карта на народния представител и отпечатана снимка от негово изказване на парламентарната трибуна. На върха се кипри парламентарният звънец.

Публикуването на сладкарския шедьовър във Фейсбук предизвика възмущението на червения комсомол, който се обърна с отворено писмо до Бойко Борисов. Младежите на БСП написаха, че премиерът е превърнал политическата мечта на България в това: "парламентарният звънец е върхът на политическия стремеж, но до него вече се стига с пачки".

“Парламентарният звънец е върхът на политическия стремеж - все пак сме парламентарна република, но до него се стига вече не с политически качества, а с пари. Пари, с които можеш да си платиш кампанията. Не случайно 500-евровота банкнота е основата на тортата. Пачките евро са абсолютно достатъчни да получиш депутатска карта, да се изкажеш на трибуната и оттам да докоснеш парламентарния звънец“, пишат младите социалисти.

Младежкият "отбор" на ГЕРБ реши да отвърне с контраписмо до лидера на БСП Кронелия Нинова.

В него младежите от ГЕРБ припомниха, че в парламентарната група на БСП все още има депутат, чиито имунитет е снет заради обвинения за купуване на гласове – Манол Генов. От МГЕРБ изтъкнаха и други прояви на соцдепутати – твърденията на Иво Христов, че 80% от българите са "дебили", оправдаването на т.нар. Народен съд като "необходимо правосъдие" от Валери Жаблянов, както и масовата истерия, която се създаде заради твърденията на Таско Ерменков, че водата в София е отровена.

Те задават поредица въпроси на БСП-лидера, от която искат да узнаят, защо в парламентарната група на левицата присъстват все още посочените от тях депутати. След това от младежката организация на ГЕРБ чрез Нинова се обръщат към комсомола на левицата. “В заключение, г-жо Нинова, чрез Вас се надяваме посланието ни да достигне и до онези млади от БСП. За съжаление, те нямат шанса на МГЕРБ да заемат места в НС, ЕП, изпълнителната власт и местните парламенти, откъдето не само да пишат отворени писма под команда, но и с действията и решенията си наистина да правят света и държавата си такива, каквито ги виждат, водени от патриотизма и чувството си за отговорност“, пишат от МГЕРБ.

Няколко часа по-късно младите социалисти написаха нови писмо. Този път то е адресирано към МГЕРБ. В него се припомня, че управляващата партия не е приела редица закони, касаещи проблемите на младите хора. Социалистите призовават герберите младежката им политика да не се изчерпва с "лежане пред Партийния дом", за да регистрират ГЕРБ първа в ЦИК.

Часове по-късно последва ново писмо от страна на МГЕРБ, които този път припомнят на колегите си от БСП времето на кабинета “Орешарски“.

"Апелите Ви щяха да имат много по-голяма стойност, ако бяха намерили място в публичното пространство по време на управлението на злополучния кабинет "Орешарски", когато хиляди студенти в цялата страна вместо разбиране и диалог, срещнаха неглижиране и полицейски палки. Щяха да звучат актуално и ако Вашите представители в Народното събрание не бяха направили опит да торпилират Закона за младежта или бяха подкрепили Закона за доброволчеството – и двата реално даващи правна база за овластяването на младите хора, за което, доколкото се разбира, се борите и вие", пишат от младежката структура на управялващите.

Те поставят и въпрос дали младите социалисти ще се разграничат от Иво Христов, Таско Ерменков, Манол Генов и Валери Жаблянов, след което изтъкват, че не лежат само пред ЦИК, а реално участват със свои представители в местната и националната власт.

mediapool.bg