Кламер БГ - Новини: ВМРО иска закриване на мигрантските центрове в София

ВМРО иска закриване на мигрантските центрове в София

България

|
Пон, 09 Юли 2018г. 15:59ч.
ВМРО иска закриване на мигрантските центрове в София

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и партията му ВМРО започнаха в понеделник координирана антиимигрантска офанзива. Първо Каракачанов се обяви категорично срещу възможността България да приеме обратно мигранти, които са минали през страната, но вече са достигнали до Западна Европа, а след това евродепутатът Ангел Джамбазки и столичният общински съветник Карлос Контрера поискаха мигрантиските центрове в София да бъдат закрити.

Темата за мигрантите е неотменен реквизит от политическата реторика на националистите, сред които е и ВМРО, но временно бе затихнала поради отсъствието на мигрантски натиск към България. Затова и в последните месеци канонадата бе съсредоточена към ромската престъпност и съпротивата срещу Истанбулската конвенция.

Миналата седмица от ВМРО предупредиха, че се готви и конспиративно

"легализиране на педофилията", но това не хвана дикиш.

В същото време мигрантската тема стана удобна за яхане, след като бе върната в центъра на европейския дебат с търсенето на нови схеми за справяне с мигрантите.

Каракачанов: Откъде накъде България ще връща 45 000 нелегални имигранти!?

Партиите от "Патриотичен фронт" обаче не са сами в антиимигрантската си офанзива, тъй като БСП все по-агресивно се опитва да ги измести в тази ниша. Отправеното от лидера на социалистите Корнелия Нинова искане в България да не се връщат мигранти, които веднъж са влезнали тук, но са стигнали до други държави в ЕС, в понеделник бе повторено от Каракачанов. Той също каза, че това било заплаха за националния интерес и също като Нинова уточни, че България винаги е била "послушна" в ЕС, но сега е време да се обяви срещу връщането на мигрантите.

[div class='right_orange']Каракачанов: С жена ми си говорим, но с Валери Симеонов се случва по-рядко и това е проблем

С Валери Симеонов не си говорим редовно и тук е проблемът, сподели коалиционният му партньор в "Обединени патриоти" Красимир Каракчанов, лидер на ВМРО.

Той сравни отношенията в коалицията със семейството и даде пример, че със съпругата му са заедно от 28 г., но от време на време имат различия.

"С жена ми си говорим, но с Валери Симеонов се случва по-рядко и това е проблем", каза Каракачанов в понеделник пред Нова телевизия. Още [class='right_orange' div]

В ЕС обаче подобно решение не е вземано. Миналия месец лидерите на ЕС дебатираха по проблема с мигрантите, включително дали те трябва да бъдат връщани в първите държави, в които са влезли в ЕС, но до решение не се стигна. Премиерът Бойко Борисов също не е давал такова съгласие.

"Откъде накъде България ще връща 45 000 нелегални имигранти? Нито предишното, нито сегашното българско правителство са канили нелегалните имигранти да идват в Европа. България понесе много загуби", коментира Каракачанов пред Нова телевизия.

"Политиката на Германия и няколко други държави в Европа, които безотговорно канят нелегални имигранти, ще доведе до проблем. И аз много се радвам, че благодарение на "Обединените патриоти" правителството зае много ясна и категорична позиция. Нещо, което ние повтаряме от 5 години - да не се допуска влизането на нелегални имигранти през българската граница и по никакъв начин да не се допуска връщане на нелегални имигранти в страната ни", каза Каракачанов.

"Тези хора преди 4-5 години не тръгнаха от Близкия Изток, Афганистан или от Африка, за да дойдат в България. Те дойдоха, поканени от Ангела Меркел и други либерални европейски политици, които казаха, че Европа е отворена за тях. България за тях беше само един транзитен коридор", продължи той.

Според него ако 100 хил. души бъдат върнати от Германия в Гърция, след време те пак ще се върнат в Германия. "Ако бъдат върнати от Германия или други европейски държави, стотина хиляди такива имигранти в Гърция, те след време ще искат отново да бягат. Тази вълна от хора, която те искат да върнат от Европа в Гърция, отново ще тръгне към Европа. Какъв е смисълът на подобни безумия? И за каква солидарност говорим?", коментира той.

България търпи загуби от мигрантската криза, защото продължава да плаща за засилената охрана по границата, заяви силовият вицепремиер.

Военният министър каза, че страната ни е похарчила много средства за опазване на границата, които не са били покрити от помощта от 160 млн. евро, отпусната от ЕС. Става дума за разходите за присъствието на армията на границата. Парите от общността са били насочени за други дейности, смята Каракачанов.

ВМРО иска мигрантските центрове в София да бъдат затворени

В същото време зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и столичният общински съветник Карлос Контрера внесоха писмо до Министерския съвет с искане да бъдат закрити центровете за настаняване на мигранти на територията на София.

Става дума за Регистрационно-приемателен център - София към Държавна агенция за бежанците в "Овча купел", бул. "Монтевидео" 21А, и съответните му поделения в кв. "Военна рампа" и кв. "Враждебна".

Според Джамбазки и Контрера със закриването на центровете ще се реши един от основните въпроси, свързани със сигурността в столицата.

Джамбазки и Контрера пишат, че въпросните три регистрационно-приемателни центъра нямат място на територията на Столичната община, както и че центрове у нас не трябва да бъдат от открит, а от затворен тип.

Според ВМРО заради откритите центрове в София "цели квартали бяха подложени на терор от млади мъже – мигранти".

"Имаше и няколко знакови инцидента, един от които опит за грабеж и убийство, извършени от регистриран и свободно придвижващ се мигрант в магазин на ул. "Пиротска“ – на метри от сградата на Министерски съвет", посочват Джамбазки и Контрера.

Освен това се е развихрила незаконна дейност с уреждане на документи в дирекция "Миграция" на бул. "Княгиня Мария Луиза", посочват от ВМРО без да дават повече подробности по случая.

Патриотите от ВМРО настояват също правителството да заеме позиция с искане да бъдат преразгледани Дъблинските регламенти.

Подобна позиция правителството е заело от години. Страните от ЕС се опитват да стигнат до съгласие за реформа на Дъблинските регламенти, но заради различните им интереси това не може да се случи.

Основният спор по регламента е дали мигрантите да бъдат връщани в първите страни, в които са влезли в ЕС, както е в момента, или да се обмисли схема за справедливото им разпределение.

mediapool.bg