Кламер БГ - Новини: Депутатите излизат във ваканция за 10 дни преди изборите

Депутатите излизат във ваканция за 10 дни преди изборите

България

|
Четв, 26 Септ 2019г. 09:58ч.
Депутатите излизат във ваканция за 10 дни преди изборите

Народното събрание излиза в предизборна ваканция от 16 октомври до последния работен ден преди местните избори, които са на 27 октомври.

“Зa” почивката бяха 99 депутати, против гласуваха 22, а четирима се въздържаха. Предложението беше внесено от всички парламентарни групи, без тази на БСП. Затова и приемането на ваканцията в пленарната зала беше очаквано.

Ако не беше приета ваканцията, за тези дни трябваше да има 6 пленарни заседания. Въпреки, че такива няма да се провеждат, депутатите ще трябва да участват в заседания на парламентарните комисии, които не са отменени. На народните представители ще се признават транспортни разходи, извършени само по повод участие в заседания на парламентарните комисии.

Излизането в предизборна ваканция е дългогодишна практика, която обаче не е урегулирана в правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Едното обяснение за тези почивки е, че част от депутатите са заети с изборите, а другото – че преди вотът парламентът често се използва за предизборна агитация.

mediapool.bg