Кламер БГ - Новини: "Путин настоява да се води войната": Денков изобличи плоските провокации на Румен Радев

"Путин настоява да се води войната": Денков изобличи плоските провокации на Румен Радев

България

|
Пет, 14 Юли 2023г. 16:04ч.
"Путин настоява да се води войната": Денков изобличи плоските провокации на Румен Радев

Николай Денков, сн. БГНЕС, архив

“Президентът Румен Радев повтаря руски опорки, които нямат нищо общо с позицията на ЕС и НАТО“. Така премиерът Николай Денков отговори на държавния глава, който в петък за пореден път зае проруски позиции и критикува правителството, че помага на Украйна и няма собствено мнение.

Радев стигна още по-далеч, като каза, че “Украйна настоява да води тази война“.

Денков посочи, че “непрекъснато има провокации от страна на президентската институция“, но няма “да влезе в този тон“.

“Ще отговарям по начина, по който смятам, че трябва да отговаря институцията, която представлявам“, каза Денков и допълни, че ще говори по начин, който защитава българските национални интереси.

Премиерът изчете няколко цитата от Мадридската декларация на 29 юни 2022 година:

“Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна“, "Ние сме в пълна подкрепа на правителството и на хората на Украйна и тяхната героична защита на тяхната страна“, "Ние препотвърждаваме нашата безусловна подкрепа на украинската независимост и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, включително и международните води“, "Руската федерация е най-съществената и директна заплаха за сигурността на държавите членки на Северноатлантическия пакт, а също така и на мира и стабилността в евроатлантическата област“.

“Моят въпрос е кога нашият президент е имал свое мнение – когато е подписал тези цитати, или когато днес повтаря едни руски опорки, които нямат нищо общо с това, което представят членовете на ЕС и НАТО като позиция“, коментира Денков.

Още по темата

Радев: Украйна настоява да води тази война

През последните години президентът Румен Радев представляваше България на срещите на върха на НАТО, включително на тази в Мадрид, но на срещата във Вилнюс тази седмица участва премиерът Николай Денков.

Денков посочи, че “българският национален интерес е да спре войната, като Русия изтегли войските си от Украйна, като Украйна стане член на НАТО и ние изградим нашият отбранителен капацитет в пълно съответствие с регионалните планове, които НАТО прие във Вилнюс“.

Във връзка с думите на президента Румен Радев от днес, че иска да стане ясно, че "Украйна настоява да води тази война, Денков посочи:

"Напротив, този, който настоява да води тази война е кръгът около Путин. Те започнаха тази война. Пак казвам, най-бързият начин тази война да спре е същият този кръг да каже на войските си – "Изтеглете се“.

"Вторият начин да осигурим нашата защита е да изградим нашите военни сили и да ги интегрираме в НАТО. По никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на едни БТР-и в складовете 40 години, като заплаха за националаната сигурност", коментира премиерът.

Радев и назначените от него служебни правителства не изпълниха решението на парламента военната помощ за Украйна да продължи, но кабинетът на Денков обяви, че ще е солидарен със съюзниците в НАТО и ЕС и ще помогне на Киев.

mediapool.bg