Кламер БГ - Новини: Ден 86: Яйца по БНТ в обсада на правосъдния министър (на живо)

Ден 86: Яйца по БНТ в обсада на правосъдния министър (на живо)

България

|
Пет, 02 Окт 2020г. 22:32ч.
Ден 86: Яйца по БНТ в обсада на правосъдния министър (на живо)

Протестиращи се събраха в петък вечерта пред сградата на БНТ, където по-късно участие в предаването “Панорама“ имаше правосъдният министър Десислава Ахладова. Протестът бе организиран от инициатива "Правосъдие за всеки" и сдружение “Боец“. Подобна протестна проява имаше и миналия петък, когато протестиращи причакваха здравния министър Костадин Ангелов и той беше изведен от сградата на БНТ с охрана, като полиция му проправяше пътя през протестиращите.

Протестът пред БНТ протича спокойно. Протестиращите поискаха оставката на генералния директор Емил Кошлуков и упрекнаха БНТ, че представители на гражданските сдружения на протеста не са канени в предаванията на обществената медия. Пред сградата на БНТ се проведе импровизиран алтернативен вариант на "Панорама" с водещ журналиста Калин Манолов, като въпроси на участниците от "Боец" и "Правосъдие за всеки" можеха да задават и хора от протеста. По сградата на БНТ бяха хвърлени яйца.

По повод на критиките и блокадата пред БНТ водещият на “Панорама“ Бойко Василев започна предаването с кратък коментар, че какво да влезе в предаването решава екипът като следва общовалидни журналистически принципи. И увери, че той и колегите му ще се водят от същите тези принципи и занапред независимо от блокади и ултиматуми. Има ли някой интерес тези правила да бъдат атакувани, попита той.

В студиото на БНТ Ахладова повтори тезата на правителството, че докладът на ЕК е обективен и България не се различава от други европейски държави. Тя заяви, че в период от 5 години страната ни последователно изпълнява препоръките на Венецианската комисия. По думите ѝ докладът в общата си част критикува голяма част от държавите. Фокусът не е върху България, върху корупцията в България, върху правосъдната система на България, заяви тя. "Критикуват се държави като Малта, Кипър, Люкесмбург, Хърватия. И във всички тези държави също има какво да се желае", каза Ахладова. Тя не се съгласи с твърдението, че към България критиките са повече. Даде и пример : "В Ирландия в края на 2019 г. е създаден независим съдебен съвет. Откога ние имаме независим съдебен съвет - 2015 г.-2016 г., с измененията на Закона за съдебната власт".

Много хора се събраха и на основния протест срещу правителството и главния прокурор за 86-та вечер. Едни от организаторите на протеста от т.нар. “Отровно трио” (Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов) представиха нови 100 подписали се интелектуалци към отвореното писмо, с което искат оставките на премиера, главния прокурор и председателя на парламента.

Сред подкрепилите днес писмото са актьорите Цветана Манева, Явор Милушев, Анастасия Ингилизова, Весела Бабинова, Юлиян Вергов, а също архитекти, режисьори, писатели, учители, художници.

На 5-ти октомври, в 16.30 ч. (местно време) пред централния вход на Европейския паррламент (ЕП) в Брюксел, група българи, сред които проф. Велислав Минеков, ще дадат подробности за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България, погазването на демокрацията, правовия ред и медийната свобода, както и за злоупотребите с европейски фондове. “Всички българи, живеещи в Белгия, Германия и Холандия, които имат възможност, са добре дошли да подкрепят усилията на Отровното трио да информира евродепутатите, преди началото на заседанието на ЕП”, призоваха от “Отровното трио“.

И тази вечер на фасадата на Народното събрание се излъчват видеоматериали, свързани с управляващите. Една от основните теми, които се дебатират от трибуната, е корупцията.

mediapool.bg