Кламер БГ - Новини: Съдът в Белград одобри екстрадицията на Цветан Василев

Съдът в Белград одобри екстрадицията на Цветан Василев

България

|
Съб, 03 Окт 2020г. 17:21ч.
Съдът в Белград одобри екстрадицията на Цветан Василев

Първоинстанционният Висш съд в Белград отново одобри искането за екстрадиция на Цветан Василев, съобщи сръбското издание "Инсайдер“. Съдиите са обявили, че са изпълнени всички законовите предпоставки за предаването на бившия банкер на българските власти. Решението не е окончателно.

„Обжалване на посоченото решение се допуска до Апелативния съд в Белград в рамките на три дни от деня на получаване на писменото копие от решението“, се казва в изявлението на Висшия съд.

Това е третият път, в който първоинстанционният съд взема решение в полза на екстрацията. Досега процедурата винаги е била спирана на втора инстанция. Ако Апелативният съд също потвърди решението за екстрадиция, последната дума е в ръцете на сръбското правителство.

“Цветан Василев все още не е получил решението на Висшия съд в Белград, съобщи адвокатът му Константин Симеонов пред БНТ.

По думите му Василев е научил от медиите, че съдът е излязъл с решение по казуса. Адв. Симеонов обясни, че щом бъде получено, че решението ще бъде обжалвано пред Апелативния съд.

"През 2012 г. Цветан Василев купи сръбската фабрика за стъкло в Парачин. Въпреки че беше обявен в Сърбия за голям инвеститор, задълженията на компанията се увеличиха 70 пъти, откакто той пое фабриката. Тя е в несъстоятелност, а срещу Василев е заведено наказателно дело за умишленото й тласкане към фалит", пише в своята статия "Инсайдър".

Сръбската медия напомня, че през 2014 г. българският бизнесмен дари 1,2 милиона динара на фондацията на Драгица Николич, която е съпруга на тогавашния президент на Сърбия Томислав Николич. Сръбският политик отрече да има "лични контакти" с Василев.

В България Цветан Василеве подсъдим задочно като ръководител на престъпна група, отговорна за присвояване на 2.559 млрд. лв от Корпоративна търговска банка. Процесът е известен като делото “КТБ“ и върви от повече от година на първа инстанция в Специализирания наказателен съд. Прокуратурата е повдигнала общо 146 престъпления, а пред спецсъда са изправени 18 души.

mediapool.bg