Кламер БГ - Новини: "Демократична България" се вижда на едно от първите три места на изборите

"Демократична България" се вижда на едно от първите три места на изборите

България

|
Ср, 29 Септ 2021г. 14:48ч.
"Демократична България" се вижда на едно от първите три места на изборите

"Демократична България" си поставя за цел да е на едно от първите три места след изборите на 14 ноември. Обединението бе четвърта политическа сила в 46-ия парламент, формиран след вота на 11 юли.

"Целта е да максимизираме резултата и да получим мандат (за съставяне на правителство- бел. ред). "Демократична България" на базата на последователността си, може да структурира ясно демократично мнозинство в Народното събрание", каза съпредседателят на обединението Христо Иванов в сряда при регистрацията на ДБ за участие в предстоящите президентски и парламентарни избори.

"Различни спасители, месии и други такива фигури, доведоха България дотук. Трябва да спрем с това един месия да сменя друг. Трябва да мислим как най-после да спечели България", каза Иванов.

По думите му партньорствата в следващия парламент ще се формират на база единствено на целите. Иванов подчерта, че позицията на ДБ спрямо ГЕРБ и ДПС не се е променила и тези две партии не трябва да имат влияние в управлението на страната.

Попитан дали вижда новата формация "Продължаваме промяната" на бившите министри Асен Василев и Кирил Петков като потенциален партньор, Иванов отговори:

"На Кирил и Асен сме гледали като на партньори в дейността им като министри, като наши съмишленици. Надяваме се, че когато изкристализира техният проект, ще продължим да гледаме в една посока".

Иванов припомни, че ДБ предложи на Василев и Петков да се явят с общи листи на изборите, но двамата решиха да участват самостоятелно с регистрация на други партии. "Така че на тези избори ще се явим като конкуренти, но гледаме на тях с надежда, че заедно ще можем да формираме демократично мнозинство", добави той и обясни, че това означава, че Василев и Петков трябва да имат ясно отношение към ГЕРБ и ДПС.

Въпреки че ДБ се регистрира и за президентските избори, обединението все още не е взело решение дали ще издига свой кандидат за държавен глава. "Продължаваме да обмисляме всички възможни варианти. Ще говорим по тази тема когато вземем колективно решение", посочи Иванов.

По думите му формацията се регистрира и за президентския вот, "за да не затваряме тази врата".

В обединението мненията за това дали трябва да се издига кандидат за президент са разнопосочни. Според едни формацията трябва да се концентрира само върху парламентарния вот, а според други липсата на кандидат за държавен глава може да се разчете като слабост.

mediapool.bg