Кламер БГ - Новини: Кабинетът "Янев" даде седмица отсрочка преброители да посещават домовете

Кабинетът "Янев" даде седмица отсрочка преброители да посещават домовете

България

|
Ср, 29 Септ 2021г. 14:54ч.
Кабинетът "Янев" даде седмица отсрочка преброители да посещават домовете

Кабинетът

Кабинетът на Стефан Янев удължи в сряда със 7 дни срокът, в който преброители ще посещават домовете, за да преброяват населението. Първоначалният срок бе 3 октомври се удължава до 20 часа на 10 октомври.

"Промяната се налага, тъй като удължаването на срока на онлайн преброяването до 30 септември и паралелното провеждане на изследването по двата метода създаде известни затруднения в организацията на процеса", аргументират се от Министерския съвет. Така след приключване на електронното преброяване оставаха само 3 дни, в които да бъдат преброени лицата, които не са попълнили електронна карта.

Удължаването на срока ще осигури на преброителите необходимото време, за да завършат работата си и да съберат цялата необходимата информация в изпълнение на европейското и националното законодателство, отбелязват от правителствената пресслужба.

Още в първия си ден второто служебно правителство взе решение за удължаване на онлайн преброяването от 17 септември до края на месеца, заради провал на кампанията през първите 3 дни след старта й. Системата забиваше или тотално отказваше достъп. Друг чест проблем бе неразпознаване на въведените ЕГН.

Проверка на Mediapool показа, че специализираният софтуер за кампанията е глътнал над 2.5 млн. лв. Обществената поръчка за доставка на лицензи, конфигуриране, гаранционно обслужване и техническа помощ на място на софтуер за преброяване на населението и жилищния фонд e спечелена от фирма Scalefocus ("Скейл фокус").

Към 7.00 ч. в сряда сутринта преброените онлайн са 2 216 254 души, разпределени в 973 811 домакинства. Към този момент остават и 114 000 недовършени преброителни карти.

Преброените от преброители към края на вчерашния ден са 1 954 116. Така общо преброените хора в страната са над 4 млн. души.

В София преброените са 793 хиляди души, което е 60.6% от населението на столицата.

Преброените в община Варна са 228 хиляди, или 66.9% от населението, а в община Пловдив - 218 хиляди души, или 63.8%.

Най-голям процент преброени са в община Троян - 95.4%, следвана от община Николаево, област Стара Загора - 93.1%, и община Родопи, област Пловдив - 92.9%.

mediapool.bg