Кламер БГ - Новини: "Демократична България" призова Терзийски и Маринов да подадат оставки като депутати

"Демократична България" призова Терзийски и Маринов да подадат оставки като депутати

България

|
Нед, 15 Авг 2021г. 17:25ч.
"Демократична България" призова Терзийски и Маринов да подадат оставки като депутати

От обединението „Демократична България“ (ДБ) призоваха настоящите депутати от ГЕРБ и бивши министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски да подадат оставки като народни представители. До това се стига след публикуваните кадри на полицейско насилие срещу протестиращи по време на миналогодишните демонстрации срещу кабинета „Борисов 3“ и главния прокурор Иван Гешев.

"Ако на Терзийски и Младен Маринов им е останало капка достойнство, трябва веднага да напуснат парламента (като депутати от ГЕРБ) и да се изправят с лицата си пред обществото. Защото тук не става дума просто за полицейско насилие, а всички знаем за какво“, написа депутатът от ДБ Ивайло Мирчев във Фейсбук.

По-рано Терзийски и Маринов излязоха с позиции в профилите си в социалните мрежи и призоваха видеото с полицейското насилие да не се използва „за нагнетяване на политическо напрежение“ и за „разчистване на сметки с политическите опоненти“.

По думите на Ивайло Мирчев прокуратурата отлично е знаела за записа с полицейско насилие: „Вместо този запис да се превърне в основно доказателство, да бъде представен пред обществото, Гешев е направил всичко възможно да не получи публичност, а самият запис да бъде неглижиран като доказателствен материал. Укривателите на това тежко престъпление са Бойко Борисов и Иван Гешев. Пряката отговорност е на Христо Терзийски и Младен Маринов, свързан с мутрата от ВИС-2 Мето Илиенски. Това престъпление е тяхно дело и прикрито със съдействието на прокуратурата“.

По-рано съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че обединението ще настоява за доклад и изслушване в парламента на главния прокурор Иван Гешев заради бездействието по полицейското насилие на протестите преди година.

„Двамата на върха на пирамидата на отговорните не са в залата. Бойко Борисов се скри от парламента, яви се, излъга избирателите, след което не стана депутат именно за да не понася отговорност. Другият е Гешев. Ще внесем искане да бъде изслушан, че заедно с Борисов са били част от укривателството на това престъпление“, каза той.

По думите на Иванов това престъпление включва политическите поръчители. „Лоялността на Христо Терзийски, тогава шеф на полицията, е потвърдена само няколко дни по-късно, когато е издигнат до министър на вътрешните работи. Двамата с Младен Маринов сега са депутати и им е осигурен имунитет. Включително, за да не може сега да им се търси отговорност“, каза още съпредседателят на ДБ.

Според Иванов истинските политически поръчители и укриватели на това тежко престъпление са Борисов и Гешев.

„Ние трябва да направим връзка, че бяха изнесени данни, че стотици опозиционно настроени граждани са били подслушвани за държавен преврат - текстове в Наказателния кодекс, които не са прилагани от комунизма насам. А и не биха могли да бъдат прилагани“, добави той.

От делото, с което началникът на сектор Андон Андонов е обжалвал наказанието 2 години без право на повишаване става ясно, че кадрите с боя над протестиращи под колоните на Министерски съвет са били налични. Самият Андонов е разпознат като един от биещите полицаи.

„Има проверка, има някакво наказание. Това е част от този опит за замитане. Андонов го обжалва и по делото за това обжалване става ясно, че прокуратурата е разполагала точно с тези записи“, каза той.

mediapool.bg