Кламер БГ - Новини: "Демократична България" пита Рашков: Подслушвани ли са опозиционни партии

"Демократична България" пита Рашков: Подслушвани ли са опозиционни партии

България

|
Четв, 20 Май 2021г. 10:01ч.
"Демократична България" пита Рашков: Подслушвани ли са опозиционни партии

Снимка: БГНЕС

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков да провери срещу кои хора през последните три месеца са използвани специални разузнавателни средства (СРС). За това призова пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. По думите му СРС-тата са били прилагани по искане на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. Още две звена на специалните служби са се занимавали с това, твърди той - антитеростичните звена на ГДБОП и ДАНС. След назначаване на служебното правителство е започнало унищожаване на материали.

"Злоупотреба със СРС-та с политическа цел, за да бъдат контролирани и следени политически дейци, които са противници на доскорошната власт на Борисов, са извършвани в три звена на специалните служби", каза той.

За бърза проверка призова във фейсбук и Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Каква работа имат те да подслушват?

"Каква е работата на "Вътрешна сигурност" на МВР да прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на миналите избори?", попита Атанасов.

Според него става дума за самозабравили се хора, които са вършели безобразия. Атанасов попита по кои оперативни дела е извършвано унищожаване на материали, събрани чрез СРС-та.

"Очакваме МВР да направи бърза проверка дали през последните месеци са подслушвани и следени политически лидери от опозиционни партии, какво е станало с тези СРС (дали случайно не са се наводнили?) и каква е била причината да бъдат прилагани СРС-та?", написа пък Мирчев.

Спасяват човека на Гешев

Според Атанасов акцията в пловдивското Трето РПУ, при която в сряда бяха задържани шестима полицаи, е извършена с цел да бъде спасен от уволнение шефът на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков. В сряда и Рашков, и Банков бяха в Пловдив, но не дадоха почти никаква информация за арестите. От прокуратурата казаха, че подизират корупция и търговия с влияние.

Рашков обясни, че по тази операция се работи от няколко месеца. Той обеща, че в пловдивската полиция ще има кадрови промени, защото не може началникът на РПУ-то да бъде арестуван, а областният директор да не е знаел какво се случва.

"Това е съвместна операция на прокуратурата и на "Вътрешна сигурност" в МВР с цел да бъде спасен от уволнение директорът на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков. Това е най-верният човек на Гешев вътре в МВР", заяви Атанасов.

mediapool.bg