Кламер БГ - Новини: Нинова преговаря за коалиция с Татяна Дончева, Георги Кадиев и Румен Петков

Нинова преговаря за коалиция с Татяна Дончева, Георги Кадиев и Румен Петков

България

|
Четв, 20 Май 2021г. 13:53ч.
Нинова преговаря за коалиция с Татяна Дончева, Георги Кадиев и Румен Петков

Нинова преговаря за коалиция с Татяна Дончева, Георги Кадиев и Румен Петков

Голяма лява коалиция се подготвя за предстоящите парламентарни избори. Лидерът на БСП Корнелия Нинова преговаря за обединение с АБВ на Румен Петков, "Движение 21" на Татяна Дончева, както и с Георги Кадиев. Всички тези формации са създадени от отцепници от БСП през годините.

До преговорите се стигна след катастрофалния изборен резултат на БСП на миналите избори. За пръв път от 20 години насам формацията стана трета сила и загуби почти половината от избирателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 г.. Тогава за социалистите гласуваха 955 490 души, а сега - 480 124. Партията се срина дори под резултата си след катастрофата с кабинета "Орешарски" през 2014 г., когато е получила 505 527 гласа.

Очевидно сега Нинова се опитва да направи широка коалиция около партията си, за да повиши резултата си. Затова и не е изненада неофициалната информация, че именно тя е подела инициативата за такова обединение. Въпреки започналите разговори окончателно решение няма, а крайният срок за регистрация на партии и коалиции за вота е 26 май.

Националният съвет на БСП трябваше да определи водачите на листите на партията още тази събота, но пленумът е отложен за вторник. Кои ще са водачите ще зависи от това дали преговорите с АБВ, Дончева и Кадиев ще завършат с успех или не.

Официалното потвърждение за преговорите дойде от Кадиев:

"Лявото в България е под непрекъсната атака през последните години. Вътрешнопартийно, външнопартийно, от всички ъгли и посоки. Резултатът в последния парламент е видим: 43 леви депутати и 197 други. Време е за положителни новини. Време е да разкажем нашата приказка за бъдещето на България, и нека избирателят реши нея ли избира или друга. Потвърждавам, че водим преговори за общо участие на предстоящите избори. Не сме стигнали до край, но съм убеден, че трябва да намерим формула. Това е пътят", написа той във Фейсбук.

От бившите знакови лица на БСП разговори за ляво обединение не се водят само с Мая Манолова.

На последните избори партията на Дончева беше част от "Изправи се!Мутри вън" на Манолова, но изглежда сега е възможно да я напусне. Така Манолова и Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от "Отровното трио" ще трябва да разчитат на регистрациите само на ДБГ и на Единна народна партия на Мария Капон за предстоящите избори .

Дончева дълги години беше част от БСП, но през 2013 година, когато председател беше Сергей Станишев, тя напусна. Няколко месеца по-късно президентът (2002 година – 2012 година) Георги Първанов и Румен Петков бяха изключени от БСП, след това двамата създадоха АБВ. Първанов беше председател на партията до 2017 година, а оттогава до момента неин лидер е Румен Петков. През 2015 година пък Георги Кадиев беше изключен от парламентарната група на БСП, след като се кандидатира за кандидат за кмет на София, въпреки че партията имаше друг кандидат. Година по-късно Кадиев обяви, че прави собствена партия – "Нормална държава". Съдът обаче отказа да я регистрира, защото в устава не бяха вписани целите на политическата партия, което е изискване на Закона за политическите партии.

Междувременно бившият премиер и ексчлен на БСП Жан Виденов обяви, че се връща в политиката и ще се явява на изборите. Той смята да създаде партия "Лява алтернатива",а на вота ще се яви в коалиция "За чиста и свята Република". Неофициални информации има и за разговори между него и АБВ.

mediapool.bg