Кламер БГ - Новини: Протестът "Правосъдие без каскет" се възроди пред Съдебната палата (Видео)

Протестът "Правосъдие без каскет" се възроди пред Съдебната палата (Видео)

България

|
Ср, 02 Юни 2021г. 22:35ч.
Протестът "Правосъдие без каскет" се възроди пред Съдебната палата (Видео)

Протестът

Протестът "Правосъдие без каскет" се възроди в сряда пред Съдебната палата. Около 19 часа граждани започнаха да се стичат пред сградата. По-рано през деня съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов призоваха за протест в защита на демокрацията. Реакцията им дойде след акцията срещу високопоставен служител на МВР от вчера и днешните коментари на служебния кабинет, че държавното обвинение се меси в изпълнителната власт.

"Пеевски, Гешев и Борисов се опитват да си върнат инициативата и попречат да излезе наяве това, което се е случвало в службите. Да попречат на хората от службите да излязат от режима на страхуване", коментира Христо Иванов.

Заявка за безсрочен протест

Привечер Георги Георгиев от сдружение "Боец" призова насъбралото се множество от следващата сряда да стартират ежедневни безсрочни протести. На възгласа му последваха мощни викове: "Оставка!"

Той обясни, че ще блокират входа на съдебната палата, за да не може да влезе, по негови думи, злото и призова хората да дойдат утре.

"Гешев не трябва вече да влиза в храма на Темида", каза още Георгиев.

Представители на инициативата "Правосъдие за всеки" поискаха министърът на правосъдието да открие процедура за незабавно предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Оттам направиха уговорката, че това решение трябва да се гласува от Висшия съдебен съвет, което ще се случи трудно. От инициативата настояха събралите се граждани да изискват това от бъдещите партии, които ще избират при предсрочните избори на 11 юли.

Сн. БГНЕС

Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" заяви, че в тази битка има две страни - от едната страна са мутрите, които смачкват човешки съдби и подслушват, а от другата страна са гражданите.

"Това е битката за нашето бъдеще, за нашата страна и за нашите ценности. В тази битка не може да има неутрални, неутралните помагат на мутрите", заяви той и попита насъбралото се множество дали ще продължат заедно докрай в тази битка, а то от своя страна му каза - "да".

Министърът на културата поиска оставката на Гешев

На протеста пред Съдебната палата се появи и служебният министър на културата Велислав Минеков. Той разкритикува акцията на прокуратурата срещу висшия полицейски шеф Ангел Папалезов и уточни, че е имал среща с него преди броени дни. Разговорът бил във връзка с културно-историческото наследство, което е ресор на Папалезов. Минеков предположи, че тази среща е довела до посдедвалите съдебни проблеми на полицейския началник.

Министърът обясни, че е на протеста, защото е възмутен от действията на прокуратурата, поиска оставката на главния прокурор, когото даже нарече "истинския лидер" на политическа партия ГЕРБ. Той добави, че вярва, че правителството ще може да се противопостави на опитите да бъде посегнато на такъв бастион на държавността, какъвто е МВР и обеща, че всеки ден ще бъде на протестите, ако това се налага.

Минеков анонсира и първи сигнали до новата Европейска прокуратура, която заработи от 1 юни. Те са в резултат на ревизията, която е направил в Министерството на културата. Той не съобщи подробности, но каза, че такива може да бъдат обявени следващата седмица.

Фенери пред сградата на ВСС

Протестиращите пред Съдебната палата се придвижиха пешеходно до ВСС, където запалиха символично фенери. Трамваите по "Екзарх Йосиф" са спрени. Недоволните граждани продължават да скандират "Оставка", "Позор" и "Затвор".

Сн. БГНЕС

Същевременно в сряда вечерта и пловдивчани излязоха на протест с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. 20 души се събраха пред прокуратурата. Милена Кишкова от сдружение "БОЕЦ" държеше плакат с ликовете на Пеевски, Борисов и Гешев, но обърнат наобратно, предаде кореспондентът на БГНЕС. Протестиращите обявиха, че се противопоставят "на поредния случай на произвол, в който прокуратурата действа като бухалка".

На обяд в 12 часа протестиращи граждани влязоха в сградата на Съдебната палата и поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Десетки хора се събраха и пред сградата.

Протестът започна с минута мълчание пред Съдебната палата в 12:00 часа, когато България се прекланя пред Христо Ботев. До кабинета на Гешев достигнаха симпатизанти на "Изправи се! Мутри вън!".

Те скандираха пред кабинета му "Мафията вън!", "Гешев - позор! Оставка и затвор!"

Според протестиращите главният прокурор трябва да подаде оставка, защото не се занимава с разследване на злоупотребите, а се опитва да спре работата на проверяващите, назначени от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков да установят имало ли е подслушване на представители на опозицията преди изборите на 4-ти април.

"Ще мълча за героя, но не и за позора на Гешев", коментира бившият депутат Арман Бабикян, който е сред инициаторите на акцията.

Оградата пред сградата бе облепена с плакати с призиви за оставката на Иван Гешев.

mediapool.bg