Кламер БГ - Новини: Близнашки: Управляващите и президентът не успяха да се разграничат навреме от Божков

Близнашки: Управляващите и президентът не успяха да се разграничат навреме от Божков

България

|
Четв, 03 Юни 2021г. 11:39ч.
Близнашки: Управляващите и президентът не успяха да се разграничат навреме от Божков

Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки

Голямата изненада за управляващата върхушка е името на Васил Божков, което създаде много проблеми, защото управляващите и президентът Румен Радев не успяха своевременно да се разграничат от него. Васил Божков винаги е имал огромно влияние в политическия живот на страната. Така бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки, който е юрист, коментира пред БНТ решението на САЩ да наложи санкции срещу Васил Божков, Делян Пеевски и свързания с него Илко Желязков за корупция по закона "Магнитски".

"Сега ще трябва да се пренастроят и журналистите, и политическата върхушка, ще трябва да се разграничават от Васил Божков. От Пеевски се разграничиха доста по-рано", каза проф. Близнашки.

Според бившия служебен премиер няма да спрат само с тези имена, но по-важно е как ще се използва всичко това, за да се въведе ред в държавата.

"Кое е важно да се разбере към днешна дата - че тези олигарси, които смятаха, че като започнат война срещу собствената си държава и я злепоставят зад граница, вече са се позиционирали на страната на доброто и никой няма да се занимава с тях, допускат груба грешка и те ще платят висока цена", заяви проф. Близнашки.

Според него изначалният замисъл от началото на прехода е бил тези олигарси да формират един икономически гръбнак, който да гарантира икономически суверенитет, но след убийството на Андрей Луканов тези хора излязоха извън контрол и решиха, че това, което им е предоставено, е за лично ползване, не разбраха, че трябва да връщат на държавата.

Бившият служебен премиер посочи, че Пеевски е наследник на Илия Павлов, а Божков е фигура от началото на прехода.

"Развръзката е в определен смисъл неизбежна, а въпросът е, че олигарсите не разбраха какво ги чака. Те смятаха, че ще парализират работата на прокуратурата, ще бъдат оставени на спокойствие, те ще дирижират политическия живот", коментира още Георги Близнашки.

Според него с тези санкции САЩ преследва свои цели, преследват техните геополитически сфери, а България далеч не е толкова важна."На тях им трябва държава, която да изпълнява указанията, които идват по веригата от задграничните фактори", каза проф. Близнашки.

Симеон Гаспаров: Законът "Магнитски" ще засегне и банките, които държат парите на санкционираните българи

Журналистът от Чикаго Симеон Гаспаров, който наблюдава политическата и икономическа ситуация в САЩ, коментира, че законът "Магнитски", по който Вашингтон наложи санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, е много тежък и действа като закона на доминото.

По думите му той обхваща не само хората около кръга на тримата и техните близки и партньори, но много тежко ще засегне и банките, които държат техните пари.

"Защото ако някоя от тези банки си позволи да им даде тези пари, тази банка ще бъде санкционирана от финансовото министерство на САЩ три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, ако аз съм вложил 1 милион долара, банката ще трябва да плати 3 милиона, а също така ще ѝ бъде забранено да извършва каквито и да е банкови операции", обясни журналистът пред БНТ.

Той припомни, че законът "Магнитски" беше подписан от Барак Обама, но този, който го направи глобален, е Доналд Тръмп.

"Законът засяга не само страни от обкръжението на Путин, но вече има и китайски бизнесмени. Сред засегнатите са и лидерът на Венецуела Николас Мадуро, както и хора от Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Кашоги", посочи Гаспаров.

Според него не само в САЩ, навсякъде по света нито една банкова институция вече няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, защото тя моментално попада в черния списък.

"Този закон не засяга България, той е добър за България, защото тези пари ще бъдат върнати на хората, на България. С тях ще се построят детски градини, училища, ще се раздвижи икономиката", коментира Гаспаров.

Според него в процентно отношение това е безпрецедентен случай - защото в Китай са четирима бизнесмени, а в България - трима. И независимо дали е Байдън, или Тръмп - това е щяло да се случи.

"Аз мисля, че тези санкции дават зелена светлина на българските институции да не се притесняват, а да действат. Има закони, има европейска Конституция, има българска Конституция. Затова ги има тези закони, за да се действа по тях", каза журналистът.

По думите му единственият начин да паднат тези санкции, е ако прокуратурата се задейства и има съдебно дело, с прозрачен процес и там да се реши откъде са влезли тези пари и как ще се върнат.

Бивш зам.-външен министър: САЩ рязко влизат в политиката на България

"Санкциите, наложени от САЩ, върху Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях фирми и организации, са политически намек, че корупцията у нас излиза от контрол", това коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред Нова телевизия.

Той отбеляза, че законът "Магнитски" и неговата употреба в правния свят не е съдебен акт.

„Това е решение, което се подписва лично от американския президент, въз основа на предложение, което се прави от американски конгресмени. По закона "Магнитски" има много сериозен отзвук по целия свят. Канада и Великобритания също приеха подобен закон", обясни Керемедчиев. Според него "това е политически акт“.

„Съединените щати рязко влизат в политичката на България. Явно у нас ври и кипи. Явно предстоят много сериозни промени на предстоящите избори", допълни Керемедчиев.

Според него Херо Мустафа е най-активният американски посланик за последното десетилетие в България.

"Още при стъпването й в длъжност тя даде интервю, в което каза, че борбата с корупцията ще бъде неин приоритет", припомни Керемедчиев.

По думите му да се направи толкова обстойно разследване на толкова много компании не е лесна задача.

mediapool.bg