Кламер БГ - Новини: Демократите се тревожат от евентуална кандидатура на Хауърд Шулц

Демократите се тревожат от евентуална кандидатура на Хауърд Шулц

Свят

|
Вт, 29 Ян 2019г. 17:26ч.
Демократите се тревожат от евентуална кандидатура на Хауърд Шулц

За бизнесмен, превърнал магазинче за кафе в безспорна световна верига, осигурил социални придобивки дори за служителите си на непълно работно време и дарил около 150 000 долара за кампании на демократите, бившият председател на "Старбъкс" Хауърд Шулц предизвиква хладни или дори враждебни реакции в партията в момент, когато обмисля дали да се кандидатира за президент през 2020 г.

Това донякъде се дължи на факта, че според съобщенията той смятал да се кандидатира като независим. Мнозина се тревожат, че подобна перспектива може да отнеме подкрепа от евентуалния кандидат на демократите и да даде на президента Доналд Тръмп още четири години на власт. Сред тези, които призовават Шулц да не се кандидатира като независим, са Дейвид Акселрод, който беше съветник на президента Барак Обама, и Тина Подлодоуски, председателка на организация на Демократическата партия в щата Вашингтон, където Шулц живее от десетилетия.

Бившият министър на жилищното строителство и градоустройството Хулиан Кастро, който обяви този месец, че се включва в надпреварата за номинацията на демократите, каза в неделя по Си Ен Ен, че се тревожи, че ако Шулц наистина се кандидатира като независим, "това ще даде на Доналд Тръмп най-добрата надежда за преизбиране".

65-годишният милиардер от Сиатъл започна вчера обиколка за популяризиране на най-новата си книга. Той предвижда да посети тази седмица Ню Йорк, Темпи в Аризона, Сиатъл и Сан Франциско, но няма дати за щатите Айова и Ню Хемпшър, които гласуват в началото на надпреварата.

Той е бил споменаван като възможен кандидат много пъти преди това и не е полагал особени усилия да разсее спекулациите за президентските си амбиции, откакто каза, когато се оттегли от "Старбъкс" през юни миналата година, че бъдещето му може да включва "държавна служба".

Неговата канцелария не отговори на имейл със запитване за коментар за намеренията му. Ако се включи в надпреварата, той ще бъде най-изтъкнатият кандидат без предишен опит на изборна длъжност.

На хартия Шулц предлага редица качества, които могат да привлекат избирателите. Израства в общинско жилище в Бруклин, Ню Йорк, и става първият човек в своето семейство, завършил колеж.

Поема ръководството на "Старбъкс", когато компанията продава само кафе на зърна - по онова време тя има 11 обекта и по-малко от 100 души персонал, и я превръща в световен гигант, който сега има почти 30 000 обекта в 78 страни.

Заема позиция по спорни социални теми. През 2013 г. "Старбъкс" поиска клиентите да не внасят оръжия в кафенетата й след стрелбата в началното училище "Санди Хук", а през 2015 г. Шулц си навлече гняв и присмех, след като призова барманите да пишат "Race Together" върху чашите, за да предизвикат разговори на фона на напрежението заради полицейските стрелби срещу чернокожи мъже. Миналата година, след като двама чернокожи мъже бяха арестувани в кафене на "Старбъкс" във Филаделфия, докато чакаха за делова среща, "Старбъкс" затвори 8000 кафенета в САЩ по-рано, за да може персоналът да премине обучение по борба с предразсъдъците.

Той е отдавнашен дарител на демократите - давал е пари за кампаниите на бившия президент Барак Обама, Хилари Клинтън, сенатора от Ню Йорк Чък Шумър, сенаторите от Вашингтон Пати Мъри и Мария Кантуел и други. Също така критикува Тръмп, като казва на персонала, че президентът създава "хаос" и вреди на бизнеса, като нарече предприетото от Тръмп понижаване на данъците за корпорациите ненужно и безразсъдно и обеща да наеме 10 000 бежанци, когато Тръмп издаде указ, забраняващ влизането в Америка на хора от седем предимно мюсюлмански държави.

Някои от възгледите му обаче могат да влязат в сблъсък с Демократичната партия, която се готви да измести Тръмп от власт. Някои демократи, които могат да спечелят президентската номинация на партията, включително сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и сенаторът от Калифорния Камала Харис, подкрепят достъпно за всички и финансирано от държавата здравеопазване, високи данъци за богатите или безплатно обучение в обществените колежи, но Шулц критикува някои подобни предложения като нереалистични и вместо това набляга на разрастване на икономиката и ограничаване на предоставянето на облаги, за да се овладее държавният дълг.

"Тревожа се, че толкова много гласове в Демократическата партия отиват толкова далеч наляво", заяви Шулц пред Си Ен Би Си през юни миналата година. "Питам се как ще платим за всички тези неща като държавното здравеопазване или това хората да очакват, че правителството ще дава работа на всички. Не мисля, че това е реалистично."

Уил Стайлс работил в "Старбъкс" 17 години. Когато пристигнал Шулц, културата в компанията била доста свободна - персоналът носел къси панталонки и джапанки, а кафенетата понякога затваряли за дни наред, за да могат работниците да отидат на курорт, каза той. Шулц носел костюми.

"Той само нареждаше - изчисти това, изчисти онова, и ходеше с излъскани обувки", заяви Стайлс. "Казвахме си кой е този човек?"

Но Шулц имаше визия и стремеж и осигури на работниците обучение за продажбите и продуктите, каза Стайлс. Предлагайки акционерни възможности и облаги, той въвлече работниците в успеха на "Старбъкс". Стайлс каза, че според него Шулц може по подобен начин да вдъхнови американците да инвестират повече в бъдещето на страната.

Все пак Стайлс, който е предан демократ, се надява, че Шулц няма да се кандидатира като независим, страхувайки се, че това може да помогне на Тръмп.

"Би било срамота, ако той по някакъв начин помогне на този човек да спечели втори мандат", каза Стайлс.

По БТА

mediapool.bg