Кламер БГ - Новини: Петима инженери арестувани след трагедията с хвостохранилище в Бразилия

Петима инженери арестувани след трагедията с хвостохранилище в Бразилия

Свят

|
Вт, 29 Ян 2019г. 17:53ч.
Петима инженери арестувани след трагедията с хвостохранилище в Бразилия

Петима инженери бяха арестувани в Бразилия във връзка със срутването на стена на хвостохранилище в бразилския град Брумадиньо, предаде Франс прес.

При злополуката загинаха най-малко 65 души, а 279 са в неизвестност.

Прокуратурата на щата Минас Жераис, където стана трагедията, заяви, че е започнало разследване дали компанията собственик "Вале" носи наказателна отговорност за случилото се.

Петимата инженери бяха арестувани тази сутрин - двама от тях в Сао Пауло, а другите трима в столицата на Минас Жераис, Бело Оризонте.

Прокуратурата посочи, че тримата задържани в Бело Оризонте са служители на "Вале", свързани директно с процеса по предоставяне на лиценза, необходим за работата на мината.

Другите двама инженери са служители на германската компания ТЮВ ЗЮД (TUV SUD), която през септември издаде сертификат за надеждността на рухналата стена.

Петимата инженери са задържани за срок от 30 дни и ще бъдат разпитани от прокуратурата на Минас Жераис.

Компанията "Вале" увери в изявление, че сътрудничи изцяло на властите във връзка с провежданото разследване.

Компанията ще изплати по 26 000 долара обезщетения на семействата на загиналите при скъсването на стената на хвостохранилището миньори независимо дали те са били служители на компанията.

"Вале предлага обезщетение от 100 000 реала на всяко семейство, чиито близки са изчезнали или загинали при скъсването на стената (. . .) Тази компенсация не е свързана с други възможни обезщетения, подробности по които ще бъдат обсъдени от роднините и властите", се казва в съобщение в сайта на компанията.

Стената, задържаща отпадни материали от металургичната промишленост, се скъса в петък в Брумадиньо, в югоизточния щат Минас Жераис.

mediapool.bg