Кламер БГ - Новини: Делян Добрев оправда общински назначения на "дрийм тийм" от близки и приятели с "Хасково е малък град"

Делян Добрев оправда общински назначения на "дрийм тийм" от близки и приятели с "Хасково е малък град"

България

|
Четв, 28 Септ 2017г. 17:54ч.
Делян Добрев оправда общински назначения на "дрийм тийм" от близки и приятели с "Хасково е малък град"

С думите, че Хасково е малък град и "всички се познават" народният представител от ГЕРБ и лидер на местната партийна структура Делян Добрев оправда назначенията на свои роднини, съученици и познати на ключови постове в общината.

Напрежението в града ескалира преди дни, когато местната партийна структура на ГЕРБ свали доверието си от кмета Добри Беливанов, издигнат и избран от партията. В разгара на скандала обаче стана ясно, че бившият икономически министър в кабинета Борисов I е кадрувал в общината, назначавайки своя братовчедка, неин съпруг, свой кумец и негови близки съученици.

В четвъртък пред Нова телевизия той потвърди, че е поискал назначението на зам.-кметовете на Хасково Милена Трендафилова и Евгени Консулов. Той дори нарече роднинско-приятелския си кръг "дрийм тийм".

"Тези хора са изключителни професионалисти с безспорни качества, истински дрийм тийм, Те пожертваха 3-4 пъти по-високи заплати и отидоха да работят в общината, само за да може ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания и да започнат инвестиции. Заплатата на Консулов беше 4000 лева, а дойде за зам.-кмет за 1200 лева", каза Добрев.

Дрийм тиймът от роднини и близки

Той заяви, че единствената му роднина на работа в общината е първата му братовчедка Росица Гаргова. Освен нея обаче в общината работи съпругът й Даниел Гаргов, а Евгени Консулов е кумец на Добрев и негов най-близък приятел.

За Даниел Гаргов, който е председател на комисията по бюджет и финанси в местния парламент, Делян Добрев обясни, че не е назначен, а избран и в същото време той имал само миноритарно участие в спечелени обществени поръчки.

Както вече стана известно, кумата на Добрев - Биляна Димитрова е секретар на общината в Хасково, кумът му Пламен Лачев е председател на общинската избирателна комисия, а кумецът на Добрев Евгени Консулов става зам.-кмет и получава ресор "Строителство".

Росица Гаргова, която е и първа братовчедка на Добрев, получава финансовата дирекция на общината, а съпругът й Даниел Гаргов оглавява комисията по финанси и бюджет в общината. Гаргов взема и серия от договори за саниране. Според различни сведения той е акционер в над 40 фирми, които в последните години са спечелили обществени поръчки за над 100 млн. лв., главно в областта на санирането - програма, горещо подкрепяна от Добрев и ГЕРБ. Част от роднинските връзки на Делян Добрев в община Хасково бяха обект на разследване на сайта "Биволъ".

Добрев отново се опита да отклони вниманието към кмета на града Добри Беливанов, който бе избран с подкрепата на ГЕРБ, но партията се отрече от него в понеделник.

"БСП превзе Хасково. Кметът го вербуваха още преди една година", каза той. Не е ясно защо тогава чак сега ГЕРБ сваля доверието си от него. Добрев отново обвини Беливанов, че е предал общината в ръцете на местен бизнесмен, който подкрепял БСП при управлението на тройната коалиция - строителния предприемач Иван Стаматов, с когото са в момента заедно в Монако.

Според Добрев това било много смущаващо, защото Стаматов изпълнявал обществени поръчки на общината. В същото време обаче Добрев не се смущава, че фирми на негови близки печелят поръчки на общината.

Междувременно по-късно през деня стана ясно, че кумата на Добрев – Биляна Димитрова е подала оставка като секретар на общината. Поста си от финансовата дирекция е напуснала и братовчедката на депутата Росица Гаргова.

Любопитно е, че те не напускат местата в администрацията заради връзки с депутата. Те се мотивират с това, че в Общината липсва комуникация с кмета Добри Беливанов и невъзможност да работят спокойно.

В понеделник заместник-кметовете Милена Трендафилова и Евгени Консулов също подадоха оставки.

От празнична трапеза до риалити

Преди него в студиото на Нова телевизия гостува и Елена Йончева. Според нея т. нар. Суджукгейт е детска приказка в сравнение с това, което става в община Хасково.

"Тези хора не са поканени на празничната трапеза на Делян Добрев, а на работа в общината", каза депутатът от БСП.

Според нея през договори за ремонт на пътища, саниране и други общински обществени поръчки през фирми с участието на Даниел Гаргов са преминали 100 млн. лева.

"И ножът, и хлябът се държат от едно семейство. Ако това е законно, това означава, че Добрев законно е окупирал общината", каза още Йончева, според която половината от блоковете, които се санират в града, са през фирми с участието на Гаргов.

Според нея скандалът между централното ръководство на ГЕРБ и кмета на Хасково се дължи на факта, че Добри Беливанов в един момент е разбрал, че ще бъде използван като бушон за схемите, които се случват зад гърба му и е поискал да се освободи от хората на Добрев в общината, които са назначени без конкурс по настояване на Делян Добрев.

"Става дума за сериозен конфликт на интереси", каза още Йончева.

Хасковската сага бе коментирана и от вицепремиера Томислав Дончев, който каза, че скандалът в общината наподобява на риалити формат.

"Трябва да се докаже има ли нещо незаконно. Останалото опира до сферата на морала. Понякога даден избор може да се окаже грешен", смята той.

mediapool.bg