Кламер БГ - Новини: Цацаров: Присъдата на шведския турист е унижение, но законът е такъв

Цацаров: Присъдата на шведския турист е унижение, но законът е такъв

България

|
Четв, 28 Септ 2017г. 19:11ч.
Цацаров: Присъдата на шведския турист е унижение, но законът е такъв

Глобата, наложена на шведския турист Ралф Сундберг, за това, че изрита камериерка в лицето през лятото, е несправедлива и е унижение за правосъдието, но такъв е законът.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който коментира случая пред журналисти в Брюксел, където е на официално посещение.

Ралф Сундберг бе освободен от наказателна отговорност по чл. 78 а от Наказателния кодекс (НК) и глобен с 4500 лева за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. След това той най-накрая успя да си замине за родината след прекарани три месеца под "домашен арест" в България.

Краят на делото му обаче предизвика гневни коментари заради сравнително лекото му наказание, като сред най-разгневените се нареди и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя отправи директни нападки към съдията, решил казуса, което на свой ред предизвика отговор от Съюза на съдиите в България (ССБ), който й припомни, че парламентът гласува законите, а съдът ги спазва.

Междувременно Цацаров припомни, че както в случая със Сундберг, така и с нападението срещу незрящи словашки туристи от българин в Несебър, прокуратурата е взела възможно най-тежките мерки спрямо обвиняемите.

"Присъдата не е справедлива, а унижение за пострадалата и за българското правосъдие. Само че това унижение не се дължи – трябва да сме съвсем честни – на съдебния състав, който е разглеждал делото. Има немалко коментари по отношение на съда. Като бивш съдия мога да кажа направо – в тези случаи законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи глоба. Максималната глоба е 5000 лева, съдията е наложил 4500 лева", заяви главният прокурор в четвъртък.

По думите му прокуратурата и съдът нямат никаква вина за лекото наказание на шведския турист и, "ако някой трябва да се замисли, мисля че са най-малко колегите юристи в парламента и въобще хората в парламента".

"Повишаване на санкциите за такива престъпления ще избегне задължителното освобождаване от наказателна отговорност. Не корете съдията, той е приложил закона, свършил си е работата. Най-лесно е да се критикува съдията. Нека случаят стои като голяма въпросителна дали не се нуждае Наказателният кодекс от корекция в тази насока", добави Цацаров.

В тази посока бе и позицията на Съюза на съдиите в България, адресирана до Корнелия Нинова. В нея съсловната магистратска организация й призова да се извини за свой статус във Фейсбук, в който заяви, че иска да узнае "името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв.", а също и мотивите за решението му, за да го попита, "освен закона, какво му говори съвестта".

"Налага се да припомним на юристите и да отбележим за гражданите, които не са юристи и от които не се очаква да знаят текстовете от Наказателния кодекс, че законите се приемат от Народното събрание, а съдът е длъжен ги прилага", обрърнаха се към лидера на БСП от ССБ, подчертавайки, че в случая "и прокурорът, и съдът са длъжни да съблюдават закона, а в него е предвидено, че в случай като този задължително следва да се приложи чл. 78 а НК".

"Чия съвест се поставя под съмнение тогава и по каква причина представител на законодателния орган си позволява превратни внушения за дейността на онези, които прилагат закона, приет от законодателя?! С огорчение припомняме, че имаше и друг подобен случай, в който наш колега – съдия от Пловдив, впоследствие напуснал системата – беше атакуван публично, че приложил закона. Съдът не приема законите. Прилага ги. А дори когато се налага да консултира законодателя, в напълно легитимна форма, последният рядко се съобразява с предложенията на прилагащите закона", допълниха от съюза на съдиите.

Няколко часа по-рано социалистката обяви, че въпреки че "като юрист, и като политик знам, че има правило – съдебните решения да не се обсъждат, а да се изпълняват", този път нямало да се съобразява с правилата. След което нападна съдията по делото, декларирайки, че "като българка" искала да се извини на пострадалата камериерка.

mediapool.bg