Кламер БГ - Новини: "Делта гард" оспорва в съда отнемането на лиценза за охранителна дейност

"Делта гард" оспорва в съда отнемането на лиценза за охранителна дейност

България

|
Пон, 27 Дек 2021г. 15:28ч.
"Делта гард" оспорва в съда отнемането на лиценза за охранителна дейност

Охранителната компания "Делта гард" ЕООД е завела дело срещу заповедта на шефа на националната полиция, с която през ноември бе отнет лиценза й за извършване на частна охранителна дейност, установи проверка на в. "Сега" в съдебните регистри. Оспорването на заповедта спира изпълнението й докато съдът не се произнесе, така "Делта гард" има право да работи, уточнява изданието.

Процедурата по отнемане на лиценза бе открита през октомври на основанието, че собственик, съдружник или управител в дружеството е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. Доскоро Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев притежаваха по 50% от фирмата. От 29 октомври обаче дружеството е еднолична собственост на Марин Русев. По-късно се разбра, че Спасов е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха, припомня изданието, припомня изданието.

Административният съд в София вече е насрочил делото за лиценза за февруари догодина. Дотогава Агенцията по вписванията и Районната прокуратура в Бургас трябва да пратят справки в съда. От първата институция магистратите са изискали официална справка, от която да е видно на коя дата Спасов е вписан в Търговския регистър, а след това и заличен като съдружник във фирмата. Прокуратурата пък трябва да информира съда кога му е повдигнато обвинение.

Сигнал срещу дружеството бе подаден миналата година от организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ), които са автори на разследването "Осемте джуджета". В него бизнесменът Илия Златанов разказа, че бившия шеф на столичната следствена служба Петьо Петров се опитал да му отнеме асансьорните фабрики с помощта на висши прокурори. Един от заводите на Златанов – този в Дупница – се охраняваше от служители на "Делта Гард".

В средата на ноември Димитър Спасов обяви пред медии, че правосъдният министър "ще има много проблеми". Той визираше служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

"От сега нататък го чакат много проблеми правосъдния министър (Иван Демерджиев)", каза Димитър Спасов – Митко Каратиста на излизане от ГДБОП, където беше разпитан тогава. Голяма част от изказването му бе посветено на интервюто на Демерджиев за Mediapool, в което министърът заяви, че бизнесменът го е заплашвал с главния прокурор в началото на 2020 година.

Демерджиев каза, че повод за "заплахата" било дело за фотоволтаичен парк, който е бил охраняван от "Делта гард". Димитър Спасов е бивш съсобственик на охранителната фирма. Прокуратурата е знаела за заплахата, но от година и половина нямало движение по този случай, каза министърът.

"Аз този (Демерджиев) няма да го оставя, нито ще занимаваме институциите, за да се съдиме напред-назад, не, че няма да го осъдя", каза Спасов. Той обясни, че Демерджиев го бил питал дали знае кой е, а Митко Каратиста му отхвърнал: "Мисля, че съм те виждал по телевизията в протестите срещу главния прокурор"

"Аз го призовавам утре да посочи полиграф, където да се явим и двамата и там да стане ясно кой лъже", каза Спасов и обясни: "Той стана зам.-правосъден министър благодарение на една лъжа – че съм го заплашвал с главния прокурор".

mediapool.bg