Кламер БГ - Новини: Велико Желев е оставен в ареста по обвинение за принуда с бой

Велико Желев е оставен в ареста по обвинение за принуда с бой

България

|
Вт, 07 Март 2023г. 18:41ч.
Велико Желев е оставен в ареста по обвинение за принуда с бой

Велико Желев е оставен в ареста по обвинение за принуда с бой

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за принуда срещу строителния предприемач Велико Желев и реши да го задържи в ареста за 72 часа. След изтичането на този срок държавното обвинение ще поиска постоянното задържане под стража на бизнесмена.

Желев е обвинен, че е направил опит да принуди чрез сила Б. А. да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лв. Съобщава се за нанесени удари в областта на лицето и тялото, които са довели до лека телесна повреда.

"За резултатите от разследването обществеността ще бъде своевременно уведомена", обещават разследващите.

Прокуратурата съобщава, че случаят е от 24 февруари тази година, но не е ясно кога е подадена жалбата. На 28 февруари МВР и регионалното министерството установиха проблема с липсващия асфалт на Северната скоростна тангента.

По-рано през деня стана ясно, че Велико Желев не е разследван за строителството на магистралния път край София.

ВДХ: Ние подадохме сигнал в прокуратурата срещу своя служител

Фирмата на Велико Желев "ВДХ" разпространи във вторник вечерта позиция, с която отхвърля изцяло версията на прокуратурата. Строителната компания твърди, че въпросният служител е ощетил фирмата и е подаден сигнал до прокуратурата срещу него.

"Лицето, подало сигнал срещу г-н Велико Желев, е било в трудово правоотношение с "ВДХ" АД на длъжност директор "Строителство". Първоначално е постигнато разбирателство между страните напускането на служителя да стане по взаимно съгласие, считано от 6 февруари 2023 година", се казва в позиция на "ВДХ", разпространена до медиите.

Компанията твърди, че след направена вътрешна проверка са установени длъжностни нарушения, свързани с финансово облагодетелстване на служителя за сметка на работодателя. От служителя са поискани писмени обяснения, които той е предоставил на 24 февруари 2023 година.

Заради установените нарушения ръководството на дружеството да го уволни дисциплинарно. ВДХ казва, че на 27 февруари 2023 г. е внесен сигнал до Софийската градска прокуратура, в който са описани установените нарушения от служители.

"Изключително сме изненадани от внушенията в медиите за обвинения, свързани с принуда, побой, документи с невярно съдържание и изнудване – понятия, които категорично противоречат на нашите принципи на поведение и морал", се казва в позицията на фирмата.

Демерджиев: Трябва да се разследва и "Хемус"

Във вторник служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира, че прокуратурата трябва да търси връзка между проверките на магистрала "Хемус" и производството образувано за принуда срещу Велико Желев.

"При една от проверките на лотовете 5, 7, 8 и 9 на магистрала "Хемус" бе установено, че има авансово плащане за малко над 48 млн. лева за дружеството, за което говорим и сега", каза министърът. По думите му това е било спестено от прокуратурата.

"Не е лошо тя да търси връзка между двете производства. В края на декември миналата година ГДБОП са предали материали на прокуратурата. Оттук насетне за мен е важно да се види дали има връзка със ситуацията, която сега се огласи и образуваното производство за принуда и авансовото плащане от малко над 48 млн. лева по отношение на един от лотовете на "Хемус", каза Демерджиев.

Той заяви, че ако има такава връзка, прокуратурата трябва да обясни каква е точно и да информира обществеността.

"Очаквам прокуратурата да извърши всички необходими действия по всички производства, касаещи "Хемус", и не само по тях. Общественото внимание тук е особено голямо и очаквам прокуратурата да си свърши работата", каза Демерджиев.

Акцията срещу Велико Желев

Делото срещу строителния бос Велико Желев е започнало след жалба от негов бивш служител. Това стана ясно от изявленията на прокуратурата във вторник. Предишната вечер предприемачът бе арестуван за 24 часа, а МВР претърси офисите му в центъра на София.

Бившият служител се е оплакал от натиск и лека телесна повреда. Първоначално производството е образувано за нараняванията му, но след това е преквалифицирано за изнудване.

До късно вечерта във вторник полицията е претърсвала офисите. Иззети са документи и компютри. Според прокуратурата към момента разследването няма връзка със строителната дейност на предприемача. През последните години неговите фирми изпълниха проекти с финансиране за милиарди като Северната скоростна тангента. Освен това спечелиха конкурси за тунела под Шипка и магистралите Русе-Търново и "Хемус".

Освен Желев са разследвани и още двама души. Те не са арестувани и се издирват.

Акцията срещу Желев идва на фона на изявления на регионалния министър Иван Шишков, че при строителството на Северната тангента е спестен асфалт и настилката е по-тънка. Часове преди ареста му прокуратурата обяви, че е поискала данни и документи за изпълнението на големи инфраструктурни проекти.

Предполагаемите връзки

Желев е смятан за близък до бившите управляващи от ГЕРБ и депутата от ДПС Делян Пеевски. По време на управлението на Бойко Борисов неговият бизнес се разрасна. Освен това предприемачът купи и фирмата "Водстрой"-98, свързвана с Пеевски. Това дружество стана част от "Хидрострой", чийто собственик е Желев.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков правеше намеци, че бизнесменът може да е свързан с нередности при изграждането на "Хемус". Той твърдеше, че строител "велик и жилав" е превел над 20 млн. лв. в Обединените арабски емирства.

По разследването на строителството на "Хемус" бяха обвинени бившият футболен съдия от Благоевград Борислав Колев и група строителни бизнесмени. От месеци, въпреки обещанията, прокуратурата отказва да съобщи имената им. Според разследващите те са участвали в схема, чрез която авансово отпуснатите милиони за "Хемус" са били прехвърлени през няколко кухи фирми и след това са изтеглени в брой от банка.

mediapool.bg