Кламер БГ - Новини: Започва ремонтът на банята в "Овча купел"

Започва ремонтът на банята в "Овча купел"

България

|
Ср, 08 Март 2023г. 13:50ч.
Започва ремонтът на банята в "Овча купел"

Сн. БГНЕС, архив

Ремонтът на банята в софийския кв. "Овча купел" ще започне в следващите дни, съобщи кметът на района Ангел Стефанов.

Възложител на ремонта е Регионалният исторически музей – София, а финансирането е от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и от общината. Около 3 млн. лева са средствата от европрограмата, а 4.5 млн. - от общинския бюджет. Общата стойност на договора за строителство е около 6.2 млн. лева без ДДС. За изпълнител е избран консорциум между фирмите "Интерхолд" и "Фрибул". Срокът на контракта е до края на годината. Според Стефанов обаче той не е реалистичен и работата едва ли ще приключи до тогава. Краят на годината е последният срок за усвояване на средствата по оперативната програма. Затова според Стефанов има риск "целият ремонт да остане за сметка на общинския бюджет".

Финансирането е по проект за изграждане на "Център за върхови постижения НаследствоБГ". Целта е в част от сградата да има научен център, а останалата да е спа център и зона за рекреация. Заради съчетаването на двете функции, проектът беше един от проблемните по оперативната програма, тъй като не е ясно как точно ще функционира частта за рекреация.

"Подкрепям проекта за реставрация, защото не мога да приема, че сградата, която е символ на района ще продължава да се руши и да влезе в дългия списък с бани, за които няма ясна перспектива за възстановяване", каза Стефанов. Според него обаче освен със срока на ремонта, има и други проблеми. "Официалният дебит на извора е 4.5 литра в секунда, а позволеното ползване на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация за периода от 01 май до 30 септември ежегодно е 4.7 л/сек. – т.е. откъде ще има вода за банята в този период?", каза районният кмет.

Според него не е ясно и как ще се управлява банята след въвеждането ѝ в експлоатация.

"Собствеността на земята около банята е поделена между община и държава. Това трябва да бъде решено своевременно, за да се знае кой ще има ангажимент за облагородяването и поддържането на пространството", добави Стефанов.

mediapool.bg