Кламер БГ - Новини: Делото за корупционния скандал, разтресъл кабинета на Ердоган, е прекратено

Делото за корупционния скандал, разтресъл кабинета на Ердоган, е прекратено

Свят

|
Съб, 18 Окт 2014г. 12:09ч.
Делото за корупционния скандал, разтресъл кабинета на Ердоган, е прекратено

Разследването по корупционния мегаскандал, разтресъл турското правителството в края на миналата година, е прекратено от прокуратурата , съобщава Ройтерс в събота, позовавайки се на информация от местните медии.

По случая бяха заподозрени 53-има души, сред които синовете на трима бивши министри и други членове на близкото обкръжение на бившия премиер и настоящ президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Разрастването на скандала принуди трима членове на правителството му да подадат оставка и предизвика международни критики след реакцията на тогавашния премиер, който затегна контрола върху интернет и направи масова чистка в полицията съда, и прокуратурата.

В крайна сметка истанбулските прокурори постановяват, че няма доказателства за извършено престъпление и не е установено престъпно сдружение, съобщава телевизия СНН Тюрк.

Сред освободените от съдебно преследване са синовете на трима министри – на министъра на вътрешните работи Муаммер Гюлер – Баръш Гюлер, на министъра на икономиката Зафер Чаглаян – Каан Чаглаян и на министъра на екологията и околната среда Ердоган Байрактар – Огуз Байрактар. И тримата са смятани за най-приближените и доверени министри на премиера Ердоган.

По време на мащабна полицейска акция в средата на декември м.г. бяха задържани още строителният магнат Али Агаоглу, чието състояние "Блумбърг" изчислява на 2 милиарда долара, генералният директор на Халкбанк Сюлейман Аслан, азербайджанският бизнесмен Реза Зараб, кметът на централния истанбулски район Фатих Мустафа Демир и други висши служители от няколко министерства.

Зафер беше обвинен, че е организирал незаконен трафик на злато с подложен на ембарго Иран, като давал подкупи на синовете на двамата министри, както и на самите министри.

След избухването на скандала Ердоган обвини организацията на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, негов някогашен съюзник, че е изфабрикувала обвиненията, за да го дискредитира. Тогавашният премиер извърши мащабна чистка в полицията и съдилищата - институции, в които, както се твърди, организацията на Гюлен има голямо влияние.

mediapool.bg