Кламер БГ - Новини: Путин ще съдейства на разследването на падналия малайзийски Боинг

Путин ще съдейства на разследването на падналия малайзийски Боинг

Свят

|
Съб, 18 Окт 2014г. 17:28ч.
Путин ще съдейства на разследването на падналия малайзийски Боинг

Руският президент Владимир Путин се е съгласил да използва влиянието си върху подкрепяните от Москва бунтовници в източна Украйна, за да помогнат на разследването на катастрофата на малайзийския Боинг, заяви в събота австралийският външен министър Джули Бишоп, цитирана от ДПА.

В интервю за радио "ЕБС" тя каза, че е разговаряла с Путин преди ден в кулоарите на срещата на върха Азия-Европа в Милано.

"Аз го помолих да използва руското влияние върху сепаратистите в източна Украйна, за да могат нашите следователи да получат достъп до мястото на катастрофата", заяви Бишоп.

По думите й Путин отговорил "много конструктивно": "Той каза, че ще отговори на молбата ми, като "каже на сепаратистите да предоставят достъп".

Десетки австралийци бяха сред 298-те жертви на катастрофата на малайзийския самолет, който се разби на 17 юли в Донецка област. Според експерти самолетът бил свален от ракета земя-въздух.

САЩ, Европа и Австралия обвиниха Москва, че блокира разследването в региона, където сепаратисти се вдигнаха на оръжие срещу Киев след като Русия анексира Кримския полуостров през март, отбелязва агенцията.

mediapool.bg