Кламер БГ - Новини: Дело за кражба на три крави е продължило над 22 години

Дело за кражба на три крави е продължило над 22 години

България

|
Ср, 24 Окт 2018г. 16:30ч.
Дело за кражба на три крави е продължило над 22 години

Дело за кражба на три крави от къща в столичния квартал "Враждебна" е продължило 22 години, 5 месеца и 16 дни, преди да бъде прекратено от съда заради изтичане на абсолютната давност. За случая съобщи съдебният инспекторат в сряда.

Кражбата е извършена през септември 1995 година, когато крадците са разрушили няколко огради, за да изкарат добитъка от къщата. Разследването е продължило 14 години, 4 месеца и 6 дни. През това време разследващите дори не са успели да установят цялата фактическата обстановка. Следователят по делото не е извършил нито едно действие по разследването в продължение на 6 години и 4 месеца.

По делото са се сменили 8 наблюдаващи прокурори, които не са използвали правомощията си да осъществяват постоянен надзор върху полицията и следствието. Така са минали 14 години.

Близо девет години делото се е мотало в Софийския районен съд. Три пъти е сменян съдията докладчик, процесът е започвал два пъти отначало. Съдебният инспекторат посочва, че третият съдия по делото не е създал добра предварителната подготовка за съдебните заседания. Паузи от четири-пет месеца е имало между насрочванията на девет от общо 12-те съдебни заседания.

"Съдът не е предприел всички възможни действия за призоваване на свидетел, чиито показания е приел за важни за разкриване на обективната истина. Многократно е отлагал делото за друга дата, като в 5 заседания е разпореждал да бъдат изисквани идентични справки от различни институции с цел установяване на актуалния адрес на лицето", се казва в изводите на инспектората.

Последното заседание по тази кравешка сага е проведено през февруари тази година. Тогава съдът е прекратил делото поради изтичане на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване.

Само от юли до септември тази година Министерството на правосъдието е изплатило 173 500 лв по жалби за бавно правосъдие.

mediapool.bg