Кламер БГ - Новини: Дежа вю преди изборите: Започнаха бомбени заплахи към училища

Дежа вю преди изборите: Започнаха бомбени заплахи към училища

България

|
Пон, 16 Окт 2023г. 14:16ч.
Дежа вю преди изборите: Започнаха бомбени заплахи към училища

Снимка: БГНЕС

Две седмици преди местните избори училища из цялата страна започнаха да получават бомбени заплахи. В понеделник част от тях бяха евакуирани, а сценарият напомни на истерията отпреди парламентарния вот през пролетта. Тогава в рамките на няколко дни стотици училища прекъснаха занятия заради анонимни заплахи. Стигна се дори и до изготвяне на нов протокол за действие в такива ситуации. Тогава бе обещано, че вече няма да се стига до ненужно затваряне.

По имейла

Схемата е същата като през пролетта – заплахите се получават по имейл. В понеделник професионалната гимназия в Русе бе евакуиран. От сградата бяха изведени ученици, учители и помощен персонал. На място бяха изпратени полицаи.

Сигнал имаше и в старозагорско училище. Очаквано, там не бе открито нищо съмнително. Евакуация обаче не е правена.

Фалшиви предупреждения бяха пратени и до училища в Шумен и Бургас. Там също занятията не са прекратявани.

Още по темата:

Расте броят на арестуваните ученици, свързани с фалшивите бомбени атаки

Дежа вю

Предишната вълна от заплахи започна няколко дни преди изборите на 2 април. С наближаване на вота броят на имейлите се увеличаваше. Така се появи реалната опасност изборите да бъдат прекъснати. Оказа се, че ако протоколът за действие се спазва стриктно, в деня на вота може да се наложи евакуация на цялата сграда.

Тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев обеща, че специалисти ще изработят нов протокол за действие и това бе направено. Междувременно обаче се появи напрежение между училищните директори и МВР. Те продължиха да разпореждат опразване на сградите и в един момент от полицията дори ги заплашиха с глоби.

През пролетта една от основните версии бе, че заплахите идват от хакери, свързани с Русия. Полицията обаче арестува само няколко ученици – в София, Пловдив и Пазарджик.

mediapool.bg