Кламер БГ - Новини: Двоен ръст на лекуваните с рехабилитация наложил рестрикциите в клиничните пътеки

Двоен ръст на лекуваните с рехабилитация наложил рестрикциите в клиничните пътеки

България

|
Пет, 16 Ян 2015г. 16:59ч.
Двоен ръст на лекуваните с рехабилитация наложил рестрикциите в клиничните пътеки

Лекуваните по двете клинични пътеки за рехабилитация са нараснали двойно за последните четири години и това е наложило налагането на рестрикции в двете пътеки, обявиха в петък от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Оттам съобщиха, че по пътеката за рехабилитация при болести на периферната нервна система през 2010 година хоспитализациите са били 25 000, а през 2014 година – 40 000. По другата пътека за рехабилитация при болести на опорно-двигателния апарат през 2010 година хоспитализациите са били 48 000, а през 2014 – 100 000.

От касата дават и шокиращ пример, че една болница е отчела 800 хоспитализации за месец по пътеката за болести на опорно-двигателния апарат.

Преди ден от Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация се оплакаха от промени в клиничните пътеки за рехабилитация, целящи да намалят броя на лекуваните пациенти. Едно от ограниченията е да не може да се приема пациент за физикално лечение и рехабилитация, ако е минал повече от 1 месец, след като е бил изписан от лечебно заведение.

От касата заявиха, че промените в двете клинични пътеки са направени, след като е взето под внимание мнението на трима национални консултанти – проф. д-р Андрей Йотов – национален консултант по травматология, проф. д-р Рашо Рашков, национален консултант по ревматология, проф. Васил Хаджидеков – национален консултант по образна диагностика.

mediapool.bg