Кламер БГ - Новини: Две от 500-евровите банкноти от чекмеджето на Борисов са истински

Две от 500-евровите банкноти от чекмеджето на Борисов са истински

България

|
Пон, 13 Март 2023г. 16:46ч.
Две от 500-евровите банкноти от чекмеджето на Борисов са истински

Две от 500-евровите банкноти от чекмеджето на Борисов са истински

Германските власти са информирали българската прокуратура, че две от 500-евровите банкноти, които се виждат на снимките от "чекмеджето" на бившия премиер Бойко Борисов в спалнята му, действително са пуснати в обращение от тяхната централна банка. Това е станало съответно през 2007 г. и 2009 г. Германската централна банка не разполага с други данни за тях.

Информацията бе изнесена в понеделник от Антикорупционния фонд, който се позовава на постановление на прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП)

Аферата с "чекмеджето" гръмна през 2020 г., когато редици български медии получиха по мейлите снимки от спалнята на Борисов в резиденция "Бояна". На част от тях се вижда нощно шкафче с чекмедже, пълно с пачки евро и кюлчета злато, както и пистолет. На други снимки се вижда спящият в стаята Бойко Борисов, който по онова време беше министър-председател.

Публичните коментари на Борисов относно снимките и видеозаписа от стаята досега са били противоречиви, напомня АКФ. Той е казвал, че снимките са монтаж, после е твърдял, че снимките са истински, но помещението е аранжирано в негово отсъствие, за да се направят снимките. Той е казвал, че знае кой е снимал, като е посочвал някаква българска "Мата Хари", друг път е казвал, че не му е известно и т.н.

Прокуратурата започна проверка на серийните номера на пет банкноти с номинал 500 евро, които се виждат се на снимките. Изследват се тези пари, тъй като това са единствените, чиито серийни номера се виждат.

БНБ е казала, че серийните номера на банкнотите сочат, те би трябвало да са пуснати в обръщение от централните банки на Австрия (една банкнота), Франция (една), на Германия (две) и Испания (една).

Едва в началото на февруари 2022 г. са изпратени европейски заповеди за разследване до съдебни органи на тези държави. Франция отговаря през август същата година, че банкнота с номинал от 500 евро със серия и номер U09014849096 не съществува. Испанците още не са отговорили.

Австрия казва, че не може да провери, защото разследването е за деяния, които не съставляват престъпление по тяхното право. Българското разследване се води за незаконни записи, чиято цел е да заблудят съдебната власт.

Любопитното е, че на 30 ноември 2022 г. заместник-главен прокурор е поискал разрешение от наблюдаващия прокурор да позволи на главния прокурор разгласяване на материали от делото. На Иван Гешев му е предстояло участие в комисията LIBE на Европейския парламент. Прокурорът Ивайло Петров информира началника си за отговора на Франция.

Отговорът на европейските банки досега не е оповестяван публично от ръководството на прокуратурата, макар делото да е било коментирано.

През октомври Борисов даде да се разбере, че е възможно да има вътрешна информация от разследването. Пред бТВ той каза следното: "А той (Гешев) каза и още нещо при Полина Паунова ("Капитал"-бел.ред.). Че от френската банка от съдия-следовател дошло, че едната банкнота не е истинска. Да съм се притеснявал, че държа фалшиви евро в чекмеджето ли?", каза Борисов.

Преди това Гешев обясни единствено, че една европейска банка е каза, че едната от банкнотите не би трябвало да съществува.

"Или бившият премиер Борисов разполага с информация от разследването, която не е публично оповестявана, или просто е налучкал европейската държава, която е отговорила, че не е издавала банкнотата. Той се позовава на изявление на главния прокурор, в което последният никъде е конкретизирал банка от коя точно европейска държава е отговорила, че не е емитирала такава банкнота", коментира АКФ.

Интересното е, че към момента, когато е направил изявлението си пред "Капитал", главният прокурор Гешев също не е имал разрешение от наблюдаващия прокурор да разгласява материали от разследването. Интервюто му е от 20 октомври 2022 г., а разрешение да разгласява материали от разследването е получил след 30 ноември.

АКФ коментира, че самите дела са образувани за деяния, които са недоказауми. Първо, въпросните технически записи, дори и да са подправени, което не е ясно, въобще не са използвани за заблуда на орган на съдебната власт.

"Това е престъпление против правосъдието, което може да бъде извършено само в хода на разследване или съдебно производство, като на разследващ или съд се предоставят подправени технически записи. Тук записите са разпространени в публичното пространство, а не са използвани в разследване или процедура пред съд", коментира АКФ.

"Второ, снимките и записът са правени с мобилен телефон, който въобще не е специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, т.е. няма как да е извършено и престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК. Този текст от закона визира единствено именно специални технически средства с нарочно предназначение за изготвяне на тайни записи, а не всякакви технически средства, годни да правят записи", допълва разследващата организация.

Ако разследването се водеше не по тези екзотични и изначално неприложими текстове, а за потенциално корупционно престъпление например, тогава проблем с изпълнението на съдебната поръчка от Австрия не би могло да има, се казва в позицията на АКФ.

"В заключение следва да се подчертае, че макар и откъслечна, информацията за начина на водене на разследването по казуса вади на повърхността наличието на много червени флагове, показващи явното нежелание на прокуратурата да разплете историята, която би могла да разкрива потенциални данни за корупция по високите етажи на властта. Напротив, остава впечатлението, че разследването се използва за изчистване на имиджа на бившия премиер – след като публично се споделя само информация, която е в негов интерес, но не и такава, която би могла да се интерпретира в негова вреда", твърди АКФ.

mediapool.bg