Кламер БГ - Новини: Задържан е втори шофьор от катастрофата със загинал мигрант край Чирпан

Задържан е втори шофьор от катастрофата със загинал мигрант край Чирпан

България

|
Пон, 13 Март 2023г. 17:51ч.
Задържан е втори шофьор от катастрофата със загинал мигрант край Чирпан

Задържан е втори шофьор от катастрофата със загинал мигрант край Чирпан

Задържан е шофьор, който е ескортирал товарния бус с нелегални мигранти, който катастрофира на магистрала Тракия край Чирпан в края на февруари и един от бежанците загина. На 26-годишния Д.М. са повдигнати обвинения, че е бил помагач на вече арестувания 36-годишен шофьор Д.К., който пък е бил пилотна кола на забилото се в мантинелата превозно средство.

В буса бяха натъпкани 45 афганистанци, които са се опитвали да преминат нелегално през страната. Д.М. е карал товарен автомобил "Ситроен Джъмпер" и е ескортирал другото возило. Той е бил арестуван на 8 март от полицейски служители в село в пернишката община Брезник.

Д.М. и Д.К. се познавали от дълги години, съобщи в понеделник Районната прокуратура в Стара Загора. Те работили в частна фирма за дърводобив. Живеели в пернишко село. Двамата предварително се сговорили да осъществят превоз на мигранти от района на ямболското село Кабиле до гр. София, за което щели да получат заплащане. На 25 февруари 2023 г. вечерта те тръгнали от района на гр. Перник. Д.М. управлявал товарен автомобил "Ситроен Джъмпер", Д.К. шофирал лек автомобил БМВ. Заедно с тях се движел и катастрофиралия микробус "Фиат Дукато", чийто водач още се издирва.

В ранните часове на 26 февруари 2023 г. трите автомобила пристигнали в района на с. Кабиле, където ги чакали 45 афганистанци, сред които е имало и непълнолетни лица. Мигрантите се качили в товарния микробус и потеглили към София. По пътя обаче бусът катастрофира и загива един от мигрантите.

Шофьорът на пилотната кола е оставен в ареста за постоянно, същата мярка ще се разглужда в понеделник от Райнония съд в Чирпан и спрямо задържания ескорт.

Действията по разследването продължават. Трите автомобила са иззети като веществени доказателства по досъдебното производство, допълват от прокуратурата.

mediapool.bg