Кламер БГ - Новини: Двата танкера с газ от САЩ вече са тръгнали, съобщи премиерът

Двата танкера с газ от САЩ вече са тръгнали, съобщи премиерът

България

|
Нед, 15 Май 2022г. 20:30ч.
Двата танкера с газ от САЩ вече са тръгнали, съобщи премиерът

Премиерът Кирил Петков влиза на заседание на МС. Снимка: БГНЕС

Договорът за американския газ вече е подписан и двата кораба са тръгнали, знае се и цената, каза премиерът Кирил Петков в неделя и потвърди, че договорът е "подписан е директно с американска компания".

"Няма да кажа имена, защото целият свят търси откъде да купи втечнен газ", коментира той пред Нова телевизия, докато ГЕРБ не спира да го атакува с обвинения, че доставките ще стават чрез посредник, а БСП за цените, които според левицата няма как да са по-ниски от тези на руския газ, доставян по газопровод.

"Самият газ от САЩ идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от "Газпром", уточни премиерът.

Когато беше спрян газът от "Газпром", трябваше бързо да намерим алтернатива. Прегледахме всички опции и на пазара в САЩ цената е на една четвърт от тази в Европа, каза той и доави: "За мен беше важно цената да бъде равна или по-добра от тази на "Газпром"

"Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли, независимо дали е построена гръцката връзка", каза още министър-председателят.

Според него това "изхвърля в кошчето" тезата, че не можем да получаваме азерски газ, защото тази връзка не е построена.

Освен договорените два танкера с американски втечнен газ на по-ниски цени от тези на "Газпром", са в ход преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ, които вероятно ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно договорените с "Газпром", заяви по-рано началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова пред БНТ.

"Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. По този начин да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете", каза Кирил Петков.

Той заяви още, че е говорил с офиса на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен България да бъде включена в списъка със страните, които да бъде направено изключение за руския петрол.

Според него българското общество трябва да бъде спокойно, защото правителството се справя.

"Ако за една седмица можем да договорим по-евтин газ, показва, че това правителство може да се справи. Едни следващи избори сега в условията на война е не само безсмислено, а много вредно", подчерта премиерът.

Той вижда ударите срещу правителството от няколко посоки. Първата група е свързана с руските енергийни интереси, а втората са политици, които разполагат само с няколко месеца, защото след това ще бъдат разследвани от Европейската прокуратура.

"Тази група хора имат срок от няколко месеца, защото ще бъдат хванати от европейската прокуратура, защото на българската не може да се вярва", каза Петков.

Той коментира и превъоръжаването на България с американско оръжие: Ние поискахме от САЩ да ни дадат опция за нашите самолети, защото доставката на F-16 закъснява. Обещаха ни самолети втора ръка, около 6 самолета. Плащанията ще бъдат оперативни разходи, каза Петков.

"Войната в Украйна няма да свърши скоро, трябва да сме сплотени и да не вкарваме държавата в допълнителна криза. Трябва да минем през този критичен за цяла Европа момент", заяви премиерът.

Съединените щати вече са пренасочили значителни обеми от своя втечнен природен газ към Европа и се ангажират да продължат тези доставки до края на годината, съобщи в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на пресконференция в Берлин след неформална среща на външните министри на страните членки на НАТО.

"Ние много подкрепяме усилията на ЕС да наложи ембарго върху вноса на руски петрол. Този процес трябва да бъде осъществен от ЕС. Докато това се случва, Съединените щати предприеха редица стъпки, за да помогнат. Например, ние вече сме отклонили значителни количества от доставките на втечнен природен газ към Европа, за да запълним енергийните дефицити в Европа. Президентът възнамерява да продължи да прави това до края на годината, за да осигури изобилие от енергийни ресурси на световните пазари, както и да се опита да гарантира, че повишенията на цените, причинени от ситуацията в Украйна, са предотвратени и държани под контрол", подчерта Блинкън, цитиран от международните агенции.

mediapool.bg