Кламер БГ - Новини: Двама здравни служители в Аляска с тежки реакции след имунизация с ваксината на Pfizer

Двама здравни служители в Аляска с тежки реакции след имунизация с ваксината на Pfizer

Коронавирус

|
Четв, 17 Дек 2020г. 15:50ч.
Двама здравни служители в Аляска с тежки реакции след имунизация с ваксината на Pfizer

Двама здравни работници от една и съща болница в Аляска развиха сериозни реакции след поставянето на ваксината на Pfizer тази седмица, съобщи в. "Ню Йорк Таймс". Здравните власти заявиха, че тези случаи няма да нарушат плановете им за ваксинация и споделят информацията в името на прозрачността.

Първият случай е на жена на средна възраст, която няма медицинска история с алергии. Тя е получила анафилактичен шок 10 минути след получаване на ваксината в регионалната болница Бартлет в Джуно във вторник, съобщи служител на болницата. Тя е получила обрив по лицето и торса, задух и повишен пулс.

Д-р Линди Джоунс, медицински директор на спешното отделение на болницата, каза, че на служителката първо е направена инжекция с епинефрин, стандартно лечение за тежки алергични реакции. Симптомите й отшумяват, но след това се появяват отново и тя е лекувана със стероиди и епинефрин на капки. Очаква се тя да бъде изписана в четвъртък.

Вторият работник е получил дозата си си в сряда и е развил подпухналост на очите, замаяност и драскане в гърлото 10 минути след инжектирането, се казва в изявление на болницата. Той е откаран в спешното отделение и е лекуван с епинефрин, Pepcid и Benadryl, въпреки че болницата заяви, че реакцията не се счита за анафилактичен шок. Работникът се е възстановил в рамките на един час и е бил освободен.

От болницата, която е извършила общо 144 имунизации от сряда вечерта, заявиха, че и двамата работници не искат опитът им да има отрицателно въздействие върху другите, които се подлагат на ваксината.

Здравните власти в Аляска казаха, че не планират да променят схемата, дозировката и режима на ваксиниране.

Д-р Пол А. Офит, експерт по ваксини и член на външния консултативен комитет, който препоръча на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) да разреши ваксината на Pfizer за спешна употреба, заяви, че са взети необходимите предпазни мерки. Той даде пример с изискването реципиентите да останат на мястото на ваксинацията в продължение на 15 минути след получаване на ваксината, за да може да им се окаже първа помощ при необходимост, както е станало със здравната служителка. Той допълни, че случаят не означава, че ваксинацията трябва да бъде спряна, напротив. Но трябва да се разбере кой компонент на ваксината предизвиква тази реакция.

Д-р Джей Бътлър, топ експерт по инфекциозни болести в Центровете за контрол и превенция на заболяванията, каза, че ситуацията в Аляска показва, че системата за мониторинг работи. Агенцията препоръчва ваксината да се прилага в условия, в които има запаси, включително кислород и епинефрин, за управление на анафилактичните реакции.

Въпреки че ваксините на Moderna и Pfizer-BioNTech се основават на един и същи тип технология (mRNA) и са сходни по своите съставки, не е ясно дали алергична реакция към едната би възникнала с другата.

Проучването на Pfizer не откри сериозни нежелани събития, причинени от ваксината, въпреки че много участници са имали болки, треска и други странични ефекти.

Предполага се, че реакциите в Аляска са свързани с ваксината, тъй като те са настъпили много бързо след инжектирането.

Говорителят на Pfizer Джерика Питс заяви, че компанията все още не разполага с всички подробности за ситуацията в Аляска, но работи с местните здравни власти.

Ваксината идва с информация, която предупреждава, че трябва да се осигури медицинско лечение в случай на рядка анафилактична реакция, каза тя. "Ще следим отблизо всички доклади, предполагащи сериозни алергични реакции след ваксинация, и ще актуализираме листовката, ако необходимо", каза г-жа Питс.

По-рано властите във Великобритания предупредиха след подобни случаи, че ваксината не трябва да се дава на никой, който някога е имал анафилактична реакция към храна, лекарство или ваксина. Този тип реакция към ваксина по принцип е "много рядка".

Представители на Pfizer заявиха, че двамата британци, които са имали реакцията, са имали анамнеза за тежки алергии. 49-годишна жена е имала анамнеза за алергии към яйца. Другата, 40-годишна жена, е имала анамнеза за алергии към няколко лекарства.

mediapool.bg