Кламер БГ - Новини: Комисия в САЩ решава за използване на ваксината на "Moderna"

Комисия в САЩ решава за използване на ваксината на "Moderna"

Коронавирус

|
Четв, 17 Дек 2020г. 16:49ч.
Комисия в САЩ решава за използване на ваксината на "Moderna"

Комисия на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), съставена от външни експерти, се очаква на съвещание днес да одобри спешното използване на ваксината срещу Covid-19 на компанията Moderna Inc, съобщи Ройтерс.

Решението на комисията дали предимствата на ваксината превишават рисковете от използването й вероятно ще бъде взето след 15.00 ч. източноамериканско време (20.00 ч. по Гринуич), а одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата се очаква утре.

Това е същата комисия от експерти, която миналата седмица подкрепи употребата на ваксината на Pfizer/BioNTech, проправяйки пътя за спешното й одобрение от Агенцията по храните и лекарствата ден по-късно.

Тази ваксина се разпределя из цялата страна. Програмата за масова имунизация започна в американските болници в понеделник.

Ваксината на Moderna е генетична и използва същата технология на информационна РНК, но не изисква толкова големи усилия за замразяване и съхранение, както тази на Pfizer/BioNTech, което я прави по-добър вариант за отдалечени и земеделски райони. И двете ваксини са показали 95 процента ефективност по време на предварителните изпитания.

mediapool.bg