Кламер БГ - Новини: Два шведски града са домакини на тазгодишния "Юропрайд", който започна в Стокхолм

Два шведски града са домакини на тазгодишния "Юропрайд", който започна в Стокхолм

Европа

|
Пет, 27 Юли 2018г. 16:40ч.
Два шведски града са домакини на тазгодишния "Юропрайд", който започна в Стокхолм

"Юропрайд" - ежегодното събитие, което привлича хиляди бисексуални, транссексуални и хомосексуални представители, техните приятели и поддържници от близо и далеч, беше открит днес в шведската столица, предаде ДПА.

Стокхолм беше домакин на Юропрайд през 1998 и 2008 г. Десетдневната проява включва семинари, дискусии, прожекции на филми и изложби на хомосексуални и транссексуални теми и посветени на човешките права.

Фестивалната програма стартира с концерт тази вечер в централния парк Кунгстрадгартен.

Вероятната кулминация на Юропрайд ще е на 4 август. "Очаква се да дойдат около 60 000 участници", каза Брита Давидсон, председателка на Стокхолм прайд.

Обичайно по протежение на 4,5-километровия маршрут на многоцветния парад се събират в шпалир стотици хиляди хора.

Стокхолм е съдомакин на събитието заедно със западния крайбрежен град Готенбург, който ще поеме щафетата на Юропрайд от 14 до 19 август.

Това обяснява и мотото "Два града, една държава - за обединена Европа, отворена към света".

Районът, където се провежда Юропрайд, се нарича Прайд парк и е един от центровете на събитието в Стокхолм. Там ще се предлагат храна, музика, забавления и изложби.

Прайд парк ще бъде открит на 1 август, когато е официалното откриване на Юропрайд.

На днешното откриване говориха известните шведски спортистки - бившата скиорка алпийка Аня Першон, и Пия Сундхаге - бивша звезда във футбола, която сега е треньорка на националните женски футболни отбори на САЩ и Швеция.

Давидсон каза, че "като открити представителки на ЛГБТ общността в спорта, където много хора се борят с нормите, свързани с половата идентичност, двете са силни образци за подражание".

mediapool.bg