Кламер БГ - Новини: Орбан се радва, че идва нова ЕК и подкрепя проекта на Банън

Орбан се радва, че идва нова ЕК и подкрепя проекта на Банън

Европа

|
Пет, 27 Юли 2018г. 17:12ч.
Орбан се радва, че идва нова ЕК и подкрепя проекта на Банън

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е необходима нова Европейска комисия с нов подход към миграционната политика, предаде Ройтерс.

Орбан каза по държавното радио, че дните на сегашната комисия са преброени, тъй като мандатът й изтича догодина.

Унгарският премиер смята, че новата комисия не бива да наказва онези страни, които пазят границите си от мигранти.

По-рано този месец ЕК обяви за неправомерен нов унгарски закон, криминализиращ подкрепата за кандидати за убежище, и предаде Унгария на Съда на Европейския съюз за това, че "не е съобразила своето законодателство за убежище и връщане с правото на ЕС".

Орбан определи решението на ЕК като незначително, защото мандатът й скоро изтича. Според него сегашните решения и предложения на ЕК са като "последните движения на краката на жабите при биологичните опити, които сме виждали, когато сме били в училище, и които вече нямат значение".

"Имаме нужда от нова комисия . . . с нов подход", каза той.

"Имаме нужда от комисия след европейските избори, която не наказва онези страни, които защитават своите граници, като Унгария", заяви Орбан.

По думите му ЕК би трябвало да наказва онези, които оставят милиони мигранти да влизат в Европа в нарушение на съществуващите правила на ЕС.

Той каза, че ако подражава на германския канцлер Ангела Меркел в подхода към мигрантите, ще загуби работата си, посочва ДПА.

"Ако следвах бежанска политика като тази на вашия канцлер, хората биха ме изгонили от поста още същия ден", заяви Орбан в интервю за германския в. "Билд".

"Имиграционната политика не е обща задача на ЕС. Това е национален въпрос за всяка отделна държава членка. От 2015 г. се правят опити това да се превърне в обща задача и те се провалят", каза той.

Според него външните граници на ЕС би трябвало да бъдат затворени за мигранти.

"Никой не би трябвало да бъде довеждан или допускан вътре", каза Орбан.

По думите му "всеки спасен човек трябва да се връща в Африка".

Орбан приветства проекта на Банън

Виктор Орбан днес приветства идеята на Стив Банън за нова политическа група "Движението", обявяваща се срещу ЕС, и каза, че е време някой от САЩ да дойде в Европа, за да разпространи консервативно мислене вместо либерални ценности, предаде Ройтерс.

Базираната в Брюксел група, която Банън - бивш стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, е избрал за платформа, се стреми да помага на националисти със сходни позиции и антиимигрантски групи в цяла Европа. Банън каза за Ройтерс, че целта е да се даде тласък на влизането на антиевропейски сили в Европейския парламент на изборите през май догодина.

Основателят на групата посочи пред Ройтерс, че вижда 6-7 лидери, особено в Италия и Централна Европа, които обединяват усилията си за отърсване на националните правителства от опеката на Европейския съвет.

Орбан не каза открито, че ще работи съвместно с групата на Банън или че ще подкрепи платформата му; той пожела "голям успех" на проекта.

"Америка не се състои само от либерали", каза Орбан по държавното радио.

"Ние тук също сме, както каза един американец, консерватори...и дори християндемократи ... защо да не се чуе и нашият глас в Европа? Ето че тук дойде един човек, който беше специален съветник на американския президент, и който мисли по този начин."

Според Орбан Банън, който беше уволнен от Тръмп миналата година, е осъзнал, че в Европа има място за разпространение на консервативните ценности и това е нещо положително, тъй като допринася за "многообразие", позволяващо на европейците да видят консервативното лице на Америка.

Банън беше в Унгария в края на май и говори на конференция в Будапеща, срещна се и с Орбан.

mediapool.bg