Кламер БГ - Новини: Датските националисти призоваха за временна забрана върху имиграцията на мюсюлмани

Датските националисти призоваха за временна забрана върху имиграцията на мюсюлмани

Европа

|
Пет, 29 Юли 2016г. 14:09ч.
Датските националисти призоваха за временна забрана върху имиграцията на мюсюлмани

Датската народна партия (ДНП), антиимигрантски настроена и националистическа формация, подкрепяща сегашното правителство в Копенхаген, заяви, че Дания трябва да спре имиграцията от мюсюлмански страни, като се позова на заплахата от насилие на ислямски екстремисти, предаде Асошиейтед прес.

заместник-председателят на ДНП Сьорен Есперсен каза пред местния вестник "Берлингске тиденде", че на мюсюлманските мигранти трябва да се забрани да влизат в Дания за период от четири до шест години. "Имаме нужда да си отдъхнем след последните терористични нападения в Европа", посочи той като причина.

Мартин Хенриксен, друг високопоставен представител на партията, потвърди пред датска телевизия, че това е позицията на формацията.

Критици, включително опозиционните социалдемократи, атакуваха предложението, като заявиха, че то погрешно поставя под един знаменател умерените мюсюлмани и ислямските екстремисти и го сравни с намерението на кандидата на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп да забрани на мюсюлманите достъпа до САЩ.

Засега предложението не е коментирано от представители на датското правителство.

mediapool.bg