Кламер БГ - Новини: Данъчните се престарали със запорите на Арабаджиеви

Данъчните се престарали със запорите на Арабаджиеви

България

|
Пон, 21 Ян 2019г. 17:18ч.
Данъчните се престарали със запорите на Арабаджиеви

Данъчните са наложили несъразмерно големи запори на бизнес фамилията Ветко и Маринела Арабаджиеви заради задълженията им към хазната. Това става ясно от решение на административния съд в Пловдив, с което запорите се отменят изцяло.

Става дума за т.нар. предварителни обезпечителни мерки, с които от НАП се застраховат, че длъжникът няма да разпродаде имуществото и ще има от какво да съберат вземанията си. На Арабаджиеви, които се издирват от Интерпол заради дело на спецпрокуратурата, е извършена ревизия миналия септември. Тя е показала, че за периода 1 януари 2012 г. - 31 август 2018 г. те дължат на хазната 606 600 лв. и 39 398.91 лв. лихва или общо 642 998 лв. В края на октомври старши публичен изпълнител към НАП-Пловдив им налага обезпечителни мерки – запор и възбрани върху имоти. Проблемът е, че става дума за активи за около 16 млн. лв. Наложени са възбрани върху хотели и други имоти, запори на банкови сметки и суми, държани в трезори.

Публичният изпълнител на НАП се е престарал, става ясно от съдебното решение. "На практика с такова искане публичният изпълнител не е бил сезиран и такива задължения не се очаква да бъдат определени в хода на ревизионното производство. Настоящите очаквани задължения са посочени от органа по приходите и те са в размер на 606 600 лв., в която връзка са и предприетите пред публичния изпълнител действия по обезпечаване. Никога и по никакъв повод не е поискано да се предприемат постъпки и за други, в повече от очакваните, публични задължения да се налага обезпечение, а е поискано само за установеното до момента", пише в него.

Обезпечителните мерки са отменени изцяло, а материалите са върнати на НАП за ново произнасяне.

Данъчните проверки срещу Арабаджиеви започнаха след прокурорска акция в хотелите им миналия септември. Тогава бяха арестувани техни служители, както и синът им Вълчо, който все още е в ареста с обвинения за пране на пари. Родителите му все още се издирват. По време на акцията те не бяха в България, а прокуратурата твърдеше, че са във Франция.

mediapool.bg