Кламер БГ - Новини: Да се разходиш из последната българска подводница и ще имаме ли нова

Да се разходиш из последната българска подводница и ще имаме ли нова

България

|
Пон, 03 Авг 2020г. 13:36ч.
Да се разходиш из последната българска подводница и ще имаме ли нова

Последната подводница на въоръжение в българския боен флот "Слава" вече е музей и

може да бъде посетена на кея в крайморския град Болеслав. Обектът ще бъде официално открит на 18 август за Деня на подводничаря, но реновацията на съоръжението за новите му цели ще продължи.

Подводницата "Слава" е произведена през 60-те години на миналия век година в бившия Съветски съюз. На въоръжение в българските военноморски сили е от 1985 г.

"Слава" излезе от въоръжение през 2011 година и години наред се рушеше на котва в Пункта за базиране във Варна, след което бе предоставена на частната фирма Инхом, която

която развива технологията за производство на белославско стъкло в завода на брега на плавателния канал между Варненското и Белославското езеро.

И докато "Слава" вече има по-светло бъдеще, все още не е ясно кога ще бъде възстановен подводният флот, въпреки че политическото ръководство на министерството обяви, че работи в тази посока.

България остана без подводен флот през 2011 година, по време на първото правителството на ГЕРБ, когато "Слава" бе извадена от състава на военноморските сили.

Тогава МО обясни решението с необходимостта от по-различен вид способности, отколкото дава самата подводница. Освен това имаше сериозни трудности с това да се поддържа в изправно техническо състояние, осигуряващо безопасност на екипажа, посочват от министерството.

Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот.

Подводниците притежават уникални за военноморските сили характеристики: скритост на действията, съчетание на мощно огнево въздействие с предимството на изненадата, голямата автономност, възможност да води както самостоятелни действия, така и в група.

Особеностите на хидрологията на Черно море допълнително благоприятстват използването на подводници.

Неслучайно сред първите десет държави, притежаващи подводници през 1916 г., са Великите сили и всички Черноморски държави, включително България.

Сега МО планира да придобие под дизел-електрическа подводница клас "Ромео", която е с дължина от 73 метра и е подходяща за Черно море.

По-рано тази година военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че правителството преговаря с държави-партньори, за да придобием две подводници втора ръка за Военноморските сили.

Засега няма публична информация до къде са стигнали тези преговори, а според източници на Меdiapool процесът за възстановяването на подводния флот не е напреднал значително.

mediapool.bg