Кламер БГ - Новини: Иван Костов: Възможна е политическа криза и преди, и след изборите

Иван Костов: Възможна е политическа криза и преди, и след изборите

България

|
Пон, 03 Авг 2020г. 15:12ч.
Иван Костов: Възможна е политическа криза и преди, и след изборите

Висока вероятност от политическа криза преди редовните избори. Такава прогноза направи Иван Костов, премиер на България в периода 1997 - 2001 година.

"Тази криза би настъпила при съчетание между здравна криза и невъзможност на болниците да приемат клинично болни случаи, икономическа криза и опасно ниско доверие на управляващите", коментира той в понеделник пред БНР.

"Всеки протест носи промяна, постига нещо, защото е граждански. Нищо, че хората са малко, социологията показва, че действията им се подкрепят от повече от половината български граждани. Хубаво е да се стигне до следната промяна – всеки следващ управляващ да знае, че не може да остави държавата ни пленена, каквато е в момента", каза Иван Костов.

Освен това отбеляза, че момента политическа криза няма, защото има парламентарно мнозинство, което подкрепя правителството: "В строго научен смисъл на политическата криза има, когато правителството е в оставка и няма друго, или парламентът не може повече да изпълнява функциите си и се разпуска, за да бъдат проведени избори."

По думите му решението на Борисов дали да подаде оставка зависи и от политическите му партньори, и от собствената му партия.

Подчерта обаче, че е много вероятно да се стигне до политическа криза преди редовните избори.

Иван Костов прогнозира също, че политическата криза може да продължи и след изборите, предвид очаквания състав на Народното събрание:

"Това, което последните социологически изследвания му показват е, че той (премиерът Борисов -бел. ред.) ще загуби способността да направи правителство след изборите. В трудна, много трудна ситуация е той."

"Това е друга голяма опасност, която в най-лошия случай може да направи политическите процеси неуправляеми и през следващата година".

Според Иван Костов политическа криза би настъпила "при съчетание между здравна криза и невъзможност на болниците да приемат клинично болни случаи, икономическа криза и опасно ниско доверие на управляващите, които би следвало да имат много по-голяма подкрепа, за да се справят".

Управляващите трябва да преценят "дали няма да насочат страната стръмно към един хаос", защото държавата се движи с бързи стъпки към сценарий, при който управляващите остават на власт, но ситуацията не им позволява да намерят решение на здравната, икономическа и политическа криза, смята Костов.

"Примерно, властите ще казват на населението да се ограничава, да спазва определи изисквания за запазване на здравето, но то няма да ги спазва най-вече заради това, че няма доверие на управляващите, ще мисли в термините на някаква конспиративна теория, да отрича наличието на вируса. Става неуправляема системата и те трябва да преценят дали няма да направят положението още по-неуправляемо", поясни Костов и продължи:

Според него при такъв сценарий на площадите ще излязат и силно пострадали и уплашени хора. "В това отношение сегашното правителство ще бъде в по-лоша позиция от служебно правителство. Задачата на служебното е да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и икономическа криза. Същевременно то ще разполага със същите финансови ресурси и програми за облекчаване на кризите, както сегашните управляващи", подчерта Иван Костов.

По повод предупрежденията на управляващите, че оставка на кабинета "Борисов 3" ще доведе до гладни бунтове, Костов отбеляза, че благото на хората в настоящата ситуация зависи от пакета мерки, които правителството вече е взело и които ще се реализират от институциите без значение кой управлява България. Служебното правителство ще разполага със същите ресурси като сегашното, но няма да има този дефицит на доверие и подкрепа, повтори бившият премиер.

И добави, че ако се тръгне към избори, сегашните управляващи "няма да занесат тези средства вкъщи, защото са на данъкоплатците и за данъкоплатците".

"Аз не вярвам на Радев"

На въпрос на водещата дали е бил канен от президента Румен Радев да стане премиер в евентуално служебно правителство, Костов отговори:

"Би било много неуместно президентът Румен Радев да отправя такава покана към мен. Аз не мога да приема такава покана в никакъв случай. Първо защото съм излязъл от политиката и имам още един аргумент – аз не вярвам на президента Радев".

"Пенсионерите ли се нуждаят от помощи, или семействата с деца"

Иван Костов остро разкритикува някои от антикризисните мерки, като отбеляза, че е погрешно да се наливат пари в отрасли, които в резултат от глобалната криза ще се свият драстично и може въобще да изчезнат – особено при положение, че държавата няма и парите да замести, например, липсващите туристи и 6-те милиарда лева добавена стойност от тях.

"Фундаменталната роля на глобалната криза е много по-засилена. Ще изчезнат цели професии, ще се редуцират дълбоко цели отрасли… Може ли да подпомагаме нещо, за което знаем, че в следващите много години няма да има търсене на неговите услуги или стоки. Това е погрешно. Второ, да се подкрепят отрасли с идеята да се компенсира спадналото потребителско търсене, това е изключително погрешно. Правителството няма тези средства да компенсира спадналото потребителско търсене, например в туристическия отрасъл."

Според него Министерството на труда и социалната политика отдавна е трябвало да подреди професиите по риск от разпространение на коронавирус и да е концентрирало вниманието си там. Като примери за рискови професии Иван Костов посочи медиците, работещите в домовете за възрастни хора и в детските градини.

"Това, което аз бих направил и бих посъветвал правителството, е да включи изисквания към работодателите и към всички институции, за да защитят здравето на работниците и безопасността им от разпространението на коронована. Правителството, ако иска да подпомогне бизнеса, не да чака да освободят хората, а да защити работните места. Сега технологии има за унищожаване на вируса, за снабдяване със средства за безопасност", каза още той.

mediapool.bg