Кламер БГ - Новини: ДПС ще подкрепи вота на недоверие

ДПС ще подкрепи вота на недоверие

България

|
Четв, 16 Юли 2020г. 16:43ч.
ДПС ще подкрепи вота на недоверие

ДПС обяви, че ще подкрепят вота на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. Това бе обявено в четвъртък след 40-минутен разговор на депутати от движение с БСП.

"Червените" внасят вота заради корупцията, а ДПС го подкрепят заради политиката на управляващите в сферата на водите и отпадъците, която води до "перманентни кризи".

"Доводите ни за подкрепа на вота на недоверие е политиката в сферата на водите, на отпадъците, изобщо в сферата на екологията, която води управляващата коалиция. Тя, меко казано, е хаотична и води до перманентни кризи", обясни Йордан Цонев от ДПС.

Според него, ако кабинетът не падне, то значи има "преформулирана коалиция на управление и тя ще стане видна".

"Всеки един вот на недоверие е и математика. Има 79 народни представители от левицата, плюс 25 от ДПС, прави 104 народни представители. Утре ние имаме среща и с колегите от ВОЛЯ и независимите народни представители, защото колегите от ВОЛЯ са заявили, че не подкрепят това правителство, независимите народни представители също не би трябвало да подкрепят правителството", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

В петък БСП ще търси подкрепата на Марешки. Партията на варненския бизнесмен каза, че първо ще поискат отговор на въпроса каква е целта на БСП за този вот.

Дебатите по вота ще се проведат на извънредно заседание на парламента в понеделник, а самото гласуване трябва да се проведе във вторник.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" има 116 депутати. Всички останали формации плюс независимите депутати имат 124 души и формално имат шанс да свалят правителството. В повечето случая досега независимите и "Воля" гласуват в подкрепа на кабинета.

mediapool.bg