Кламер БГ - Новини: ДБ поиска Фандъкова да забрани шествието на "Безсмъртния полк" на 9 май

ДБ поиска Фандъкова да забрани шествието на "Безсмъртния полк" на 9 май

България

|
Нед, 07 Май 2023г. 16:15ч.
ДБ поиска Фандъкова да забрани шествието на "Безсмъртния полк" на 9 май

Кадър от шествието на

"Демократична България" поиска кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани шествието на т.нар. "Безсмъртен полк" на 9 май в столицата.

От формацията посочват като аргумент решението на Русия от миналата година да обяви България за неприятелска държава, предаде БНР.

Общинският съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев припомня още, че през март 2023 година Международният наказателен съд в Хага е издал заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Друг представител на формацията в Столичния общински съвет - Бойко Димитров, отбелязва, че въпреки призива на групата към Фандъкова миналогодишното шествие се е провело.

Шествието се провежда всяка година на руския Ден на победата 9 май в чест на победата на Червената армия над нацистка Германия. В България за първи път е проведено през 2016 г., а в Русия - през 2012 г. Обикновено на шествията се носят знамена на Русия и СССР, както и снимки на загинали руски войници във Втората световна война. Според "Свободна Европа" в последните години шествието се е превърнало в подкрепа на политиката на Кремъл, вместо да почете паметта на милионите, загинали във войната.

mediapool.bg