Кламер БГ - Новини: ГЕРБ вижда авариен вариант за правителство с ДПС и ИТН

ГЕРБ вижда авариен вариант за правителство с ДПС и ИТН

България

|
Нед, 07 Май 2023г. 20:04ч.
ГЕРБ вижда авариен вариант за правителство с ДПС и ИТН

Томислав Дончев, Снимка: Архив

Различни представители на ГЕРБ-СДС в неделя потвърдиха тезата си, че кабинет в рамките на 49-я парламент е възможен само с първия мандат.

Според зам.-председателя на формацията Томислав Дончев най-логичното решение за подкрепа на първия мандат е коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Той смята, че това може да се постигне, ако от ПП-ДБ се научат да управляват емоциите си и се приеме, че политиката не означава персонално присъствие в Министерския съвет.

Вариантът за подкрепа от другите политически сили като ДПС, БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" определи като много труден.

"Това е авариен вариант. Това е опит за трудно правителство, за къс период от време, целящ само нормализация на процесите в страната. Но до този вариант ще се стигне, ако не се получи естественият, първият вариант. Впрочем, те първият и вторият са в една и съща ситуация. Ако коментираме едно сътрудничество, както се казва, с "останалите" партии като неприемлива алтернатива за първия, тя е също така неприемлива и за втория. Ако има кабинет в този парламент, ще е с първия мандат, понеже или има мнозинство, или няма. Ако има мнозинство, може да се случи с първия мандат. С чия подкрепа? Логичното решение, това което отразява сходство между приоритети, е коалиция между първия и втория, колкото и да е трудно, каквито и емоции да има натрупани. Всички останали варианти са много трудни", заяви Томислав Дончев пред БНТ.

Друг представител на партията на Бойко Борисов – Делян Добрев, пък разви тезата, че 49-то НС трябва да излъчи правителство за 4 години.

"Всеки предварително обявен, по-къс срок обрича този кабинет на пораженческо мислене и липса на решителност за взимане на непопулярни, но съществено важни решения за реформи", написа Добрев във фейсбук профила си.

Според него възможно решение е дясно правителство, в което влизат: ГЕРБ - 69 депутати, ДПС - 36 депутати, ДБ - 26 депутати и ИТН - 11 депутати. Ляво правителство с участието на ПП – 38 депутати, и БСП – 28 депутати, според Добрев е "математически невъзможно".

Според бившия министър от ГЕРБ "Възраждане" е несистемен играч с 37 депутати, който е неприемлив и не може да участва в никое мнозинство.

Депутатът от ПП Явор Божанков обаче отхвърли "интригата", която ГЕРБ развива, за разделение между ПП и ДБ.

Предстои лидерска среща ГЕРБ - ДПС

"Лидерски срещи вече се състояха, но те не произведоха продукт. В момента на база това, което се заяви от ГЕРБ, нашите експерти се видяха с колеги от тяхната група и по техни заявки предстои лидерска среща", заяви по-късно в неделя председтелят на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ край село Караманци, община Минерални бани.

Времето ще покаже кога и как тя ще се състои, уточни Карадайъ. Мислим, че трябва да има правителство и това го повтаряме вече две години - правителство, подкрепено и с участие на ДПС като част от мнозинството, което ще го излъчи, за да има стабилност и сигурност, каза в отговор на въпрос лидерът на движението.

Според Карадайъ хората искат да има правителство. Тази тема е важна, защото днес особен проблем на хората са високите инфлация и цени, несигурността на работните места и неадекватните доходи, отбеляза лидерът на ДПС.

По неговите думи България е изостанала от своите европейски съюзници и партньори в оперативните програми, Плана за възстановяване и устойчивост, Стратегическия план за земеделието и плановете за преход, които в момента не функционират. Сега личният, персоналният и партийният егоизъм не вършат никаква работа на хората, обобщи Карадайъ.

Той и ръкововодството на ДПС бяха на традиционния митинг-събор край село Караманци, община Минерални бани. Празникът на селото е в памет на събитията от 10 май 1984 година, когато кампанията по насилствена смяна на имената на българските турци среща отпор и съпротива в селото.

Асен Василев: 2/3 от избирателите ни са против кабинет с ГЕРБ

Вътрешно допитване между избирателите на обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" е показало, че две трети са против съставяне на общо правителство с ГЕРБ. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев пред бТВ. По думите му коалицията остава твърдо на досегашната си позиция - няма да подкрепи управление с мандата или с участието на ГЕРБ.

"Ние направихме всичко, което можем да сторим като втора политическа сила. В момента топката е в ГЕРБ. Сега седим и чакаме първата политическа сила да каже какво ще се случи в държавата. Един месец по-късно законодателната програма, която предложихме и беше подкрепена от ГЕРБ, все още не е тръгнала. Този път, за разлика от предходния парламент, се опитваме да сме максимално конструктивни, въпреки че нашите избиратели не са много доволни от това", изтъкна Василев.

mediapool.bg