Кламер БГ - Новини: ДБ обвини правителството, че оставя "Газпром" без алтернатива

ДБ обвини правителството, че оставя "Газпром" без алтернатива

България

|
Съб, 20 Авг 2022г. 16:17ч.
ДБ обвини правителството, че оставя "Газпром" без алтернатива

Снимка ЕПА/БГНЕС

Решение на служебния кабинет да купи само един от резервираните от България седем танкера с втечнен природен газ има за цел да създаде разбиране, че няма други алтернативи и накрая да се принудим да се обвържем отново с "Газпром". Това се казва в позиция на "Демократична България", публикувана в събота.

Предишното коалиционно правителство договори седем доставки на втечнен газ, но остави окончателното решение в ръцете на служебния кабинет, който реши да платя само една от тях.

"С разнообразни маневри, откакто е на власт, служебното правителство се опитва да върне "Газпром" като основен доставчик на синьо гориво за България", твърди ДБ.

Коалицията настоява правителството да сключи договор за следващите 12 месеца за доставка на втечнен газ, за да се гарантира потреблението в България дори при пълно спиране на руския газ за Европа през тази зима.

Служебното правителство казва, че не иска да подписва дългосрочни договори, тъй като това е работа на редовен кабинет. Въпросът е дали едногодишен договор може да се смята за дългосрочен.

Енергийният министър Росен Христов казва, че само за осигуряването на място за разтоварване на танкерите за втечнен газ трябва да бъдат платени над 10 млн. евро, което оскъпява неимоверно доставките.

"Демократична България" коментира, че решението да се купи само единия танкер може да постави България в ситуация да остане без газ.

"С действията и бездействието си служебният кабинет връзва ръцете и на следващото редовно правителство, което може да заработи най-рано в началото на ноември. То няма да има достатъчно време да договаря количества газ за попълване на дефицита при вече започнал зимен сезон и по-тежки пазарни условия", се казва в позицията.

ДБ предлага държавата да направи необходимото за запазване на места за разтоварване на втечнения газ на гръцкия терминал на Ревитуса за ноември и декември, включително след рамково споразумение за солидарност за използването на терминала;

Второто искане и да се сключи споразумение с Турция за междусистемно свързване, така че България да може да внася втечнен газ по всяко време;. Другото настояване е да се издаде акт 16 на интерконектора с Гърция, за да получим евтиния азерски газ по нея преди началото на отоплителния сезон и така да се гарантира поевтиняването на газа и парното;

Да потърси от Алжир възможност за суапови сделки за внос на природен газ, включително чрез износ на зърно; Да подготви нов план за компенсиране на битовите потребители и на бизнеса заради високите цени на газа.

Вицепрезидентът: Действията са правилни

Действията, които служебното правителство предприема за гарантиране на доставките на газ и на енергийната сигурност на страната, са безспорно стъпки в правилната посока, каза на свой ред вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея това е решение, продиктувано от възможностите.

“Предишният кабинет завеща една оферта, без да подготви инфраструктурата за нея и това, което в момента прави служебното правителство, е възможно най-малко пари да струва на българина повишаването на цените, както на газта, така и на другите енергийни доставки“, обясни тя.

Тя вярва, че правителството ще направи всичко възможно страната да премине възможно най-леко през предстоящите зимни месеци.

Вицепрезидентът пожела успех на служебното правителство и отбеляза, че президентската институция не бяга от отговорност. “Както знаете, президентът Радев умее да прави добри кабинети“, коментира още тя.

mediapool.bg